Descopera marele secret al Lacului Nyos

Home « Info « Lacuri

Văzut în ansamblu, lacul Nyos (situat în nord-vestul Camerunului) este una dintre marile minunăţii ale lumii, înconjurată de vegetaţie luxuriantă şi peisaje veşnic verzi. Lacul se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 1,5 kilometri pătraţi şi are mai mult de 200 de metri adâncime.

Pe lângă frumuseţea naturală, lacul african ascunde un secret vechi de aproape trei decenii, care a provocat multe lacrimi şi suferinţă locuitorilor din zonă. De fapt, lacul Nyos este plin de dioxid de carbon, ca urmare a magmei care se află sub el, scursă din vulcanul din apropiere.

Vulcanul a fost inactiv pentru aproximativ 400 de ani, însă în 1986 a revenit la viaţă într-un mod devastator, provocând moartea a peste 1000 de persoane.

În acel an, pe 21 august, localnicii din satul Nyos, aflat în apropierea lacului, au fost alarmaţi de un zgomot puternic venit din interiorul lacului şi de un cutremur de pământ. La scurt timp, un vuiet de apă a ţâşnit din mijlocul apelor şi s-a creat un uriaş nor alb, moment în care animalele şi oamenii au început brusc să îşi piardă cunoştinţa.

Timp de două zile, norul alb a învăluit regiunea pe o rază de aproximativ 25 de kilometri, lăsând în urmă circa 1.700 de victime umane şi 3500 de animale moarte.

De atunci, lacul şi-a schimbat aspectul, culoarea albastră de odinioară devenind întunecată şi sinistră, iar numele i-a fost schimbat în "lacul morţii".

 

 

Irina B.

sursa foto: wired.com

Publicat in: ianuarie 2014
Etichete pentru acest articol: apa, destinatii turistice, lac, lacul Nyos, lacuri
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement