„Someşul navigabil” așteaptă finanțare UE

Home « Info « Finantare

 

Primăria Cluj Napoca a dat startul unui proiect controversat, dar care ar putea dovedi un potențial economic, social și cultural destul de mare: „Someșul navigabil”. Proiectul include construcția unui canal navigabil pe Someș, prin fonduri europene, în parteneriat cu olandezii prin programul Dutch Initiative for Sustainable Cities (DISC).

 

Bugetul de investiții al primăriei în 2013 pentru acest proiect se ridică la 800.000 de lei, iar valoarea totală a consultanţei până în 2013 este de de 1,5 milioane euro, dintre care 50% reprezintă cofinanţarea guvernului olandez. Sume destul de mari, pentru un proiect considerat de urbaniștii clujeni ca fiind neviabil. Primele întâlniri cu consultanții olandezi au avut loc deja, iar proiectul a primit și sisținerea guvernului Olandei. Cu toate acestea, urbaniștii clujeni susțin că administrația cheltuie aceste resurse publice pentru un proiect neviabil, întrucât idea nu are nicio bază solidă și nu ar aduce un beneficiu real pe termen lung orașului. Urbaniștii optează pentru transformarea Someșului într-un curs pentru ambarcaţiuni de agreement.

Restaurante și unități de agrement

Investiția în proiectul „Simeșul navigabil” este pe termen lung, consultanții olandezi precizând că, pe lângă costurile de construcție, susținut de primărie și de fonduri europene, va fi nevoie și de investiții private, care să dezvolte malurile canalului care traversează orașul. Mai exact, vor trebui amenajate restaurante, unităţi de agrement şi chiar locuinţe, pentru ca zona să devină o atracție turistică, iar investiția să aducă orașului un beneficiu pe termen lung.

Primarul orașului Cluj, Emil Boc, a fost anul trecut în Olanda, la invitația reprezentanților DISC, pentru a se ducumenta pe tema navigaţiei şi a importării sistemului olandez pe Someş. Alături de el s-au prezentat și specialiști din primărie. Anul acesta, primăria intenționează să liciteze proiectul tehnic, pe baza caietului de sarcini creionat în urma colaborării cu Dutch Initiative for Sustainable Cities (DISC), anunță ziuadecj.realitatea.net. Emil Boc a mai precizat că primăria vrea să acceseze fonduri europene pentru a pune începe construcția proiectului Someşului navigabil cât mai repede posibil.

Programul DISC este sprijinit de guvernul Olandei şi Ministerul Devoltării Regionale şi Turismului. El urmează să fie în cele mai importante patru oraşe din România - Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa şi Timişoara. Iar dacă în Cluj Napoca urbaniștii se arată nemulțumiti de proiect, pentru celelalte trei orașe susțin că proiectul s-ar putea dovedi un succes, putând să aducă beneficii reale și majore din punct de vedere economic, social și cultural.

Gina Rotaru

Foto: www.monitorulcj.ro

Publicat in: iunie 2013
Etichete pentru acest articol: canal navigabil, proiect canal navigabil, Somesul navigabil
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement