Programul Operaţional de Pescuit a fost deblocat

Home « Info « Finantare

 

Motive de bucurie pentru pescari! Uniunea Europeană a deblocat Programului Operaţional de Pescuit, ceea ce va aduce în bugetul României pentru dezvoltarea pisciculturii, aproximativ 50 de milioane de euro! Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, în cadrul uunei conferinţe de presă.

 

Costurile pentru acest sector fusese suportate de peste un an de Guvernul României. La ora actuală, autoritățile române pot accesa Fondul European de Piscicultură pentru dezvoltarea și amenajarea zonelor cu importanță pentru România. Plățile fuseseră blocate de Uniunea Europeană din data de 12 ianuarie 2012. Potrivit ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, România are un grad de absorbție de 24,4%, un grad de contractare de 66,28%, iar cererile depuse ajung, până la ora actuală, la miliard de euro.

Program de 307 milioane de euro

„Ieri am primit de la Comisia Europeană o scrisoare oficială prin care s-a confirmat faptul că Programul Operaţional de Pescuit a fost deblocat. În România plăţile care fuseseră întrerupte în ianuarie 2012 au fost astăzi deblocate. Comisia Europeană vorbeşte că plăţile au fost întrerupte în 13 ianuarie 2012 din cauza unor deficienţe grave în funcţionarea sistemului de management şi control.

Astăzi, după toate lucrurile care s-au întreprins de către autorităţi, CE apreciază progresele semnificative făcute de autorităţile române şi confirmate de autoritatea de audit şi de auditorii europeni şi comunică faptul că va proceda imediat la reluarea plăţilor din Fondul European de Piscicultură. Practic, pentru România înseamnă faptul că, dacă dintr-un program care are o valoare de 307 milioane de euro, până la 1 ianuarie 2012 am atras doar 14 milioane de euro, în zilele următoare vor veni în România încă 50 milioane de euro reprezentând plăţi pe care statul român le-a suportat, deci plăţile au fost făcute de la buget către fermieri şi care nu au fost decontate de CE”, a spus Daniel Constantin.

Plăți întrerupte din 13 ianuarie 2012

Plăţile prin Programul Operaţional pentru Pescuit au fost întrerupte din 13 ianuarie 2012, din cauza unor erori şi nereguli în procesul de selecţie a proiectelor depuse, dar şi a unor deficienţe în separarea funcţiilor şi atribuţiilor din cadrul Autorităţii de Management.

România beneficiază, până în 2013, de peste 307,618 milioane euro prin Programul Operațional pentru Pescuit, folosiuți pentru finanţarea investiţiilor în domeniul pescuitului, acvaculturii şi procesării. Din această sumă aproximativ 230 de milioane euro reprezintă asistenţa UE prin Fondul European pentru Pescuit. Fierența este asigurată din bugetul naţional, a mai precizat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în conferința de presă.

Gina R.

Foto: www.recolta.eu

Publicat in: iunie 2013
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement