Cariera în acvacultură

Home « Info « Finantare

O carieră în creșterea animalelor este dificil de construit. Dacă la prima vedere poate însemna doar hrănirea și îngrijirea vietăților, la o atenție mărită vei descoperi că job-ul implică mult mai multă documentare decât te-ai fi așteptat. Pornind de la tipul de hrană pe care îl necesită fiecare animal în parte și ajungând la reproducere. Și să nu credeți că dacă vorbim despre pești lucrurile stau altfel. Acvacultura merge pe liniile similare oricărui tip de creștere și dezvoltare animală. Presupune reproducerea peștilor, creșterea și dezvoltarea moluștelor în scopul comercializării lor, atât pentru consum cât și pentru acvarii.

Acvacultura este o arenă cuprinzător de largă, iar decizia de a urma o carieră în domeniu este destul de dificilă. Cerințele constau în cunoașterea noțiunilor de bază referitoare la piscicultură și la agricultura  marină generală. Motivul: dacă vrei ca afacerea să prospere, trebuie să cunoști modul de viață a fiecărei specie de pești în parte.

Acvacultura, maricultură și piscicultură

Acvacultura presupune creșterea mai multor specii de pești sau a plantelor acvatice comestibile, pentru a fi date spre comercializare.  Acvacultura poate fi practicată în zone rezervate, special amenajate, în două moduri: în rezervoare închise sau deschise, ținute sub monitorizare, sau în apele mării.

Creșterea peștilor în apele mărilor și ale oceanelor se numește maricultură și este o ramură a acvaculturii, care se ocupă cu dezvoltarea tuturor organismelor marine, pornind de la specii de pești și moluște și ajungând la fauna marină. Maricultura se practică adesea în zone cu ape de mici adâncimi, precum lagunele și estuarele.

În schimb, piscicultura este cunoscută drept un domeniu specializat în creșterea, valorificarea și înmulțirea peștilor în apele naturale și în cele amenajate, în scopul de a se obține o recoltă bogată. Deseori, pescarii practică piscisultura în agrement personal sau din pură plăcere, fără intenția de comercializare. Însă, pentru a-ți construi o carieră în acvacultură ai nevoie și de autorizație...

Autorizația în acvacultura?

Ai nevoie de: Certificat de urbanism (CU) de la Primărie, pentru că balta este considerată o construcție. După ce primești CU, trebuie să mergi la Apele Române cu un proiect vizat de un expert, unde va trebui să explici de unde te vei aproviziona cu apă pentru bazine și de ce cantitate ai nevoie.

Există cazuri în care în certificatul de urbanism se notează că trebuie să ceri și aprobarea Agenției de Mediu. După ce ai obținut autorizația de construcție și ai terminat de amenajat iazul, trebuie să iei autorizație de finalizare a proiectului, tot de la Primărie. În autorizație trebuie să se menționeze că iazul a fost construit după parametri legali și că se află în stare perfectă de funcționare.

Indiferent dacă balta este în uz propriu sau în scop comercial, va trebui să mergi la ANPA (Agenția Națională de Pescuit și Acvacultură) pentru un aviz, care se acordă după o constatare la fața locului.  Ai nevoie de autorizație și pentru cumularea de apă pentru că izvoarele sunt în proprietatea statului român. Aici se plătește o taxă pe litrul de apă consumat pentru umplerea iazului.

După cum vedeți, nu este chiar ușor să îți construiești o carieră în acvacultură. Pe lângă documentare amănunțită, vei avea nevoie și de suport financiar pentru începerea afacerii. Însă, priviți partea bună! Nu multă lume se înhamă la o asemenea afacere. Astfel, șansele de reușită sunt mari, la fel ca și profitul. Însă, ca la orice afacere, totul depinde numai de tine și de a ta ambiție de... a face bani!

Autor: Gina Rotaru

Sursa foto: britannica.com

Publicat in: august 2012
Inapoi la categoria «« Info

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement