Yangtze sau fluviul albastru

Home « Ghid « Turism

Fluviul Yangtze este cel mai lung fluviu din Asia şi al treilea cel mai lung din lume. Izvoarele lui sunt situate la o altitudine de aproximativ 16.000 de metri în Munţii Kunlun, în secţiunea de sud-vest a Qinghai. În bazinul său (2 milioane km pătraţi) trăiesc 1.3 miliarde oameni şi se află 25 % din suprafaţa agrară a Chinei.

De-a lungul timpului, fluviul a fost botezat în fel şi chip de către localnici, cele mai cunoscute denumiri fiind "Moron Us He", "Tongtian He", "Jinsha Jiang" sau "Dri-chu" ("Râul femelei de iac").

Există o mulţime de animale sălbatice de-a lungul fluviului, precum antilope tibetane, gazele şi leoparzi de zăpadă, iar în apă trăiesc peste 300 de specii de peşti, delfini de apă dulce (Neophocaena phocaenoides), cu lungimi de până la doi metri şi jumătate, delfini steag alb, numiţi "Baiji" în chineză etc.

Fluviul Yangtze este deosebit de important în agricultură (favorizând creşterea culturilor de orez şi grâu) şi în navigaţie, binecunoscutul baraj, demarat la începutul anilor 1993 şi finalizat în 2006, fiind dovada vie a acestui fapt.

 

Barajul depăşeşte toate recordurile în domeniu, fiind cel mai înalt baraj (185 m şi 2335 m lungime), cu cel mai mare lac de acumulare (1085 km pătraţi, 663 km lungime şi 39,3 miliarde metri cubi), ce produce cea mai mare cantitate de energie electrică (84,68 de miliarde kw/h).
 

La construirea lui, s-au folosit 27,2 milioane metri cubi de beton, 463.000 tone oţel, s-au escavat aproximativ 102,6 milioane metri cubi de pământ şi s-au cheltuit peste 75 miliarde de dolari.
 

Barajul de pe fluviul Yangtze, pe lângă faptul că produce cea mai mare cantitate de energie electrică, reduce semnificativ emisiile de cărbune pe an, gazele cu efect de seră, tonele de praf, un milion de tone de dioxid de sulf, 370.000 de tone de oxid de azot, 10.000 de tone de monoxid de carbon, precum şi o cantitate semnificativă de mercur.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: cnfle.com
 

Publicat in: aprilie 2014
Etichete pentru acest articol: apa, baraj, fluviu, navigatie, specii de pesti, Yangtze
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement