Peninsula Yucatan isi dezvaluie frumusetea

Home « Ghid « Turism

Peşteri pline cu apă şi înconjurate de vegetaţii luxuriante, caverne cu stalagmite, stalactite şi formaţiuni deosebite, liane situate deasupra apei...Pare ireal? Dimpotrivă! Aceste peisaje înfrumuseţează Peninsula Yucatan (Mexic), devenind una dintre cele mai vizitate destinaţii turistice.

De departe, cele mai renumite formaţiuni ale regiunii sunt gropile naturale, umplute cu apă şi numite "cenotes". De milioane de ani, precipitaţiile au erodat calcarul, formând un sistem imens de peşteri subterane şi caverne. Între timp, multe dintre ele s-au umplut cu apă de ploaie sau au fost invadate de apele subterane din regiunea mexicană.

Cuvântul "cenote" vine de la cuvântul mayaş "dzonot" sau "ts'onot", care se traduce "sacru". Pentru civilizaţia Maya, cenotele era principala sursă de apă potabilă, cu un conţinut ridicat de elemente curative, dar şi calea prin care putea comunica cu zeii.

În pădurile Yucatanului, frumuseţea acestor cenote este recunoscută de către toţi turiştii, exploratorii sau scufundătorii. Majoritatea gropilor sacre se compun dintr-o parte de suprafaţă, în care luciul apei se deschide îngust sau larg în vegetaţia luxuriantă a junglei, şi o parte subterană, la rândul ei alcătuită dintr-o cavernă şi o peşteră, pline cu stalagmite.

 

Datorită apelor limpezi şi destul de calde (razele soarelui pătrund până la cavernele subacvatice), multe dintre cenotele peninsulei au fost transformate în locuri de agrement. Asemenea unor piscine naturale, ele atrag mii şi mii de vizitatori dornici să se răcorească în apele limpezi de sub perdelele de liane ori dintre malurile umbrite de coronamentul junglei.

Extrem de vizitat este Ik kil (Chichén Itzá), numit şi "cenotele albastru sfânt", denumire dată de albastrul apei şi de cristalele clare din jurul cenotelui. Situat pe autostrada dintre Chichén Itzá şi Valladolid, acest cenote este de aproximativ 130 de metri adâncime, fiind un mediu propice pentru înotătorii şi scafandrii iubitori de snorkeling.

Cenotele Dos Ojos sau "Doi ochi" este numit aşa pentru că aici există două gropi circulare, recunoscute mondial, unde scafandrii pot explora lumea sa subacvatică aproape 500 de metri.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: yucatan-holidays.com

 

Publicat in: februarie 2014
Etichete pentru acest articol: ape subterane, caverne, cenote, pesteri
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement