Insula Skiathos, "raiul" iubitorilor de sporturi nautice

Home « Ghid « Turism

Insula grecească Skiathos reprezintă acea oază de linişte pe care o cauţi în zilele de concediu. Datorită plajelor cu nisip fin şi a decorului care pare desprins din ilustratele paradisiace, insula a devenit un punct de atracţie tot mai căutat de turiştii români, dornici de relaxare sau de aventură pe apă.

Odată ce ai ajuns pe insulă, un aer de mare te ademeneşte să laşi totul din mână şi să intri în apă. Skiathos propune plaje de excepţie, căsuţe mici şi albe, cochete, vile cu piscine largi, înconjurate de palmieri şi străzi înguste de oraş cu taverne tradiţionale. Însă, mai întâi de toate, Skiathos are o plajă cu care se mândreşte şi despre care se spune că este "raiul" iubitorilor de sporturi nautice: plaja Koukounaries, dotată cu beachbar-uri, sporturi nautice şi salvamari.

Practic, insula are plaje cosmopolite, unele mai largi, altele mai mici. Exemple în acest caz sunt plajele Megali, Ammos, Vassilias, Achladies, Kalamaki, Agia Paraskevi, Vromolimnos, Troulos şi Banana. În cazul în care vrei plaje mai liniştite, le găseşti pe partea de nord şi nord-vest a insulei: Mandraki, Elia, Angistros, Megalos şi Mikros Aselinos sau Kechria.

Ca să ajungi la aceste plaje, plecarea se face din portul vechi al insulei cu vaporaşe sau cu vapoarele mai mari, care fac excursii de o zi în insulele Skopelos, Alonissos şi la Parcul Marin al Sporadelor de Nord, unde locuieşte foca Monachus-Monachus.

Pe tot parcursul şederii tale, poţi închiria un caiac sau o canoe, cu preţul de 10 euro de persoană, sau poţi deveni pentru o zi întreagă căpitanul unui iaht de lux. Ce-i drept, preţul este destul de piperat dacă vrei un iaht doar al tău şi nici nu ai acces la instrumentele de navigaţie sau la comandă. Aşa că mai bine te laşi pe mâna unui marinar grec, care te poate plimba cât este ziua de lungă.

De închiriat mai găseşti bărci cu motor, de 25 cai putere, pentru care nu ai nevoie de permis de navigaţie. Preţul e de 20 de euro de persoană, cam cât ar costa şi o excursie cu vaporaşul în jurul insulei. Această variantă de închiriere vine la pachet cu toate instrumentele de navigaţie de care ai nevoie, plus veste de siguranţă pentru toţi pasagerii. Iar înainte de aventura pe mare, ţi se dau câteva informaţii referitoare la starea vremii. Bineînţeles, disponibile mai găseşti tot soiul de ambarcaţiuni, de la catamaran la iahturi sau bărci cu vele.

Pe insula Skiathos, soarele este mereu generos, permiţându-ţi să ieşi în larg ca să admiri stâncile care ies din mare, să arunci undiţa la pescuit sau să faci o plimbare în jurul insulei, înconjurată de mai mult de 60 de plaje cu nisip fin.

Cum vremea îţi permite să faci orice-ţi trece prin minte (chiar şi scuba diving, snorkeling), insula îţi pune la dispoziţie şi yachturi în care să dormi. Dacă ai şi gaşca alături de tine, şi mai bine! Pentru că yachturile sunt destul de încăpătoare, dotate cu toate facilităţile.

Spre exemplu, în Yacht Bavaria 32 încap 5 persoane, are barcă de salvare gonflabilă, veste de salvare, centuri de siguranţă, rachete de semnalizare, trusă de prim ajutor, ancoră plutitoare, lumină plutitoare, lanternă, colac salvare potcoavă etc. În plus, este dotat cu GPS, pilot automat, panou de control în cabină, jurnal de bord, ceas, barometru, binoclu, busolă, steaguri, parapete. De asemenea, acesta include bimini top, sprayhood, radio, difuzoare în cockpit, motor lateral, scripete electric, frigider, apă caldă, prosoape, lenjerie de pat, masă, pompă electrică de santină, încărcător de baterii + fir, priză 12 volţi, priză 220 volţi, scară, duş pe punte, frigider, ustensile de bucătărie, aragaz cu cuptor, butelie, kit de reparaţii, mască de scufundări, pasarelă, înotătoare.

Yacht Oceanis 40 este puţin mai încăpător (7 adulţi), are echipament de protecţie format din barcă de salvare, veste de salvare, centuri de siguranţă, rachete de semnalizare, trusă de prim ajutor, ancoră plutitoare, colac salvare potcoavă şi este dotat corespunzător cu GPS, radio VHF, GPS-plotter, pilot automat, barometru, ghiduri harbour, diagrame mare. De asemenea, acesta include bimini, sprayhood, CD player, boxe Cockpit, masă cockpit, încărcător de acumulator, priză 12 volţi, priză 220 volţi, ustensile de bucătărie, aragaz cu cuptor, frigider, apă caldă sub presiune, scară de înot, cabină de duş etc.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: skiathostruth.com

Publicat in: noiembrie 2013
Etichete pentru acest articol: inot, insula, pescuit, plaje, scuba diving, Skiathos, yacht
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement