Somonul - scurt istoric

Home « Ghid « Pescuit

Somonul este recunoscut pentru proprietăţile sale culinare, fiind un mare furnizor de proteine şi acizi graşi de tip Omega 3. Acest tip de peşte este recomandat în curele de slăbire sau în menţinerea unei greutăţi corporale stabile.

Scurt istoric

Somonul se naşte în apă dulce, migrează în ocean şi apoi se întoarce la origine pentru a se înmulţi, exact în locul de unde a plecat.

 

Mai pe larg, somonul atinge maturitatea sexuală între vârsta de 3 – 6 ani, perioadă în care îşi părăseşte habitatul marin pentru a călători în amonte pe râuri, unde îşi depune icrele în acelaşi loc unde s-a născut. Însă, din cauză că, la întoarcere, trebuie să depună un efort maxim pentru a depăşi obstacolele mari, cum ar fi înotul împotriva curentului şi trecerea prin cascade sau prin baraje construite de om, cei mai mulţi dintre somoni mor.

 

Are o culoare argintie strălucitoare, un spate gri închis şi un abdomen deschis la culoare. Paleta cromatică a somonului este dată de alimentaţia acestuia şi de apele în care acesta se găseşte. Este mare consumator de insecte terestre şi acvatice, de mici crustacee, krill şi multe alte specii de peşti. Carnea de somon este una roşiatică, fiind foarte uşor de recunoscut de către consumatori.

Există două specii de somon, somonul de cultură (99% din producţia somonului de Atlantic) şi somonul sălbatic (80% din producţia somonului de Pacific), specii răspândite, cu precădere, în zona coastelor Oceanului Atlantic şi ale Oceanului Pacific.

 

De asemenea, somonul se mai găseşte în apele Oceanului Pacific de Nord şi în râurile adiacente. Însă, din cauza pescuitului excesiv şi poluării apei, stocurile de somon au scăzut considerabil în ultimul timp. Tocmai de aceea, somonul este tot mai prezent în crescătoriile din ţări precum Norvegia, Irlanda sau Scoţia.

Fiind cel mai răspândit, somonul de Atlantic (salmo salar) are şi cele mai multe denumiri locale, cum ar fi: "king salmon", "tyee salmon", "spring salmon", "quinnat", "tule", "blackmouth salmon" sau "pink salmon", "humpback salmon" etc.

Sezonul de reproducere al somonului este din octombrie până în decembrie, iar larvele (numite "grilse") sunt identificate după petele roşii de pe corpul lor.

 

Când este perioada optimă de pescuire a somonului?

Pescuitul somonului se recomandă noaptea, în special în intervalele orare 20.00 – 24.00, respectiv 03.00-06.00. Cârligul folosit (simplu sau triplu) trebuie să fie mare şi rezistent, aşa încât să reziste forţei muşcăturii somonului. La fel de rezistent trebuie să fie şi firul undiţei. Pentru exemplarele mari se utilizează fire de 04. - 0.6 mm sau chiar mai mult. Firele textile sunt din ce în ce mai preferate la pescuitul exemplarelor mari. Varga trebuie să fie rezistentă (acţiune 100-300g), iar mulineta trebuie să fie masivă, cu un angrenaj deosebit de rezistent.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: culturabiotec.com

 

Publicat in: septembrie 2013
Etichete pentru acest articol: pescuit, retete culinare, somon, tehnici de pescuit
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement