Cum alegem barca potrivita?

Home « Ghid « Ambarcatiuni

Pentru mulţi dintre noi, alegerea unei bărci cu care să fim mereu pe valuri presupune, nu de puţin ori, multă bătaie de cap, mai ales că avem la dispoziţie oferte avantajoase la bărci cu motor, bărci gonflabile, yacht-uri motorizate ori cu vele.

Bărcile gonflabile sunt recomandate pentru escapadele noastre de pe râuri sau lacuri, Deltă, litoral, pentru o navigare la mică distanţă de ţărm sau pentru micile excursii cu familia.

De regulă, ambarcaţiunile sunt cu chila gonflabilă sau rigidă, însă cele mai indicate sunt cele cu chila gonflabilă, pentru că, aşa cum îi spune şi numele, se pot deplasa mai uşor pe apă, au lungimi de 3-4 m, greutate 45 - 90 kg, capacitate de transport 4-9 persoane şi propulsie cu motoare de 15 – 35 CP.

În ceea ce priveşte corpul bărcii, acesta este format din 2 sau 3 baloane gonflabile laterale şi o chilă care se umflă separat în lungul bărcii cu rol de micşorare a derivei. În interior este un panou necesar pentru rigidizare format din două sau mai multe segmente de lemn sau aluminiu.

În cazul în care ne dorim să avem o mai bună manevrabilitate asupra bărcii, atunci este indicat să ne îndreptăm atenţia spre barca cu chila rigidă. Vom fi mai siguri de rigiditatea pe valuri, dar şi de micşorarea derivei laterale.

O ambarcaţiune cu chila rigidă ajunge până la dimensiuni de 6-7 m, propulsie cu două motoare, capacitate de 12 persoane, iar transportul se face cu o remorcă mai mare.

Pentru escapadele cu familia şi pentru un plus de confort, yachturile cu motor sau vele sunt cele care permit staţionarea la bord pe perioade mai lungi de timp, asigurând posibilitatea unor concedii mai lungi sau efectuarea unor croaziere în lungul Mării Adriatice.

Există yachturi construite din lemn, metal (aluminiu sau oţel) sau mixt (lemn acoperit cu PAFS). Un astfel de yacht cu motor are dimensiuni cuprinse între 8-15 m, iar cel cu vele, 10-12 m până la 15-20 m.

Un motiv în plus pentru care yachturile cu motor sunt ideale pentru escapadele în familie sunt facilităţile de care dispun pentru a crea un ambient util şi plăcut. Yachturile cu motor au minimum două cabine, grup sanitar şi spaţiu de gătit mai mari.

 

Te-ai decis ce alegere să faci?

 

 

Irina B.

sursa foto: appszoom.com

Publicat in: august 2013
Etichete pentru acest articol: ambarcatiuni, barca cu motor, barca gonflabila, yacht
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement