Tide Clock, un gadget vintage

Home « Ghid « Accesorii

Trecem, de la coduri și manuale maritime, la un gadget marinăresc după care sunt înnebuniți marea majoritate a colecționarilor: Tide Clock! Inventat în urmă cu mai bine de patru decenii, de un american, ceasul era un gadget maritim extrem de dorit și necesar navigatorilor, din cele mai vechi timpuri. Nu pentru unicitatea și aspectul sofisticat al fiecărui exponat în parte, ci datorită proprietăților lui de informare. Tide Clock, așa cum este cunoscut în toată lumea, este de fapt un indicator de maree. Ceasul deține capabilitatea de a le arăta navigatorilor când se va produce fluxul și refluxul.

Calitatea constă în forma rotundă și mecanismul simplist care prevestește fără complicații viitoarele maree, simplificând astfel calculele maritime. Ceasul este folosit din cele mai vechi timpuri. Mulți navigatori îl purtau la gât, sub forma unui pandativ la lănțișoare, iar alții îl așezau în mijlocul cârmei din lemn. În zilele noastre, ceasul a devenit parte din echipamentul comun de navigație, fiind implementat pe bordul ambarcațiunii, printre tehnologiile de ultimă generație, încă din fabrică.

Cum funcționează Tide Clock?

Mecanismul ceasului se bazează pe fluctuațiile Lunii la mișcările mareelor. Înainte de apariția tehnologiilor moderne, ceasul se seta întotdeauna la ciclul de rotație al Lunii (Luna Siderală). Navigatorii setau mecanismul în locul și în timpul producerii primei maree. În funcție de întâiul rezultat înregistrat, el indica cu exactitate celelalte ore când se va produce fluxul și/sau refluxul. Această acțiune trebuia efectuată la fiecare schimbare a locației, în cazul în care navigatorii traversau mările de la un pol la altul. Ceasul îi ajuta pe navigatori să elimine orice inadvertență în calculele mareelor, indiferent de poziția în care se regăsea nava.

În zilele noastre, Tide Clock a ajuns un gadget electronic. Funcționează pe baterii sau cu alimentare directă din bordul ambarcațiunii și nu necesită alte cabluri sau tipuri de încărcătoare pentru întreținerea lui. Ceasul de navă funcționează pe un principiu simplu, deloc asemănător cu ceasurile comune, având un cadran circular cu numere cartografiate. Cu toate acestea, spre deosebire de alte ceasuri și mecanisme de ceas, care sunt împărțite în patru sferturi, indicând cifrele trei, șase, nouă și douăsprezece, Tide Clock are două notații principale, menite să arate timpul dintre maree.

Contoar între flux și reflux

Între aceste două notații – reflux în josul cadranului și flux în partea de sus a cadranului – sunt cifre (de la 1 la 5 pe-o parte și de la 1-5 și pe cealaltă parte) care contorizează timpul de acțiune dintre cele două maree. În locul în care un ceas normal are cifrele 6 și 12, tide Clock arată apariția fluxului și al refluxului. Precizia acestor ceasuri a ajutat la formarea tabelelor cu datele de apariție ale mareelor. Aceste formulare au dus, la rândul lor, la obținerea unor date statistice referitoare la acțiunea mareelor în următorii ani. Astfel, tabelele cu aparițiile mareelor sunt bazate exclusiv pe exactitatea și eficiența acestor ceasuri, contribuind la menținerea unui echilibru al dezvoltarării științei inginerești.

Gina Rotaru

Foto: memorylaneminis.com

Publicat in: septembrie 2012
Inapoi la categoria «« Ghid

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement