Podul Calafat-Vidin se deschide! Vezi taxele

Home « Evenimente « Lansari

Podul Calafat-Vidin se deschide circulației rutiere la sfârșitul săptămâmânii! Ceremonia va avea loc vineri, 14 iunie, când oficialitățile vor da în folosință cei aproximativ doi kilometri contra unor taxe stabilite de autoritățile române și bulgare! Astfel, începând de vineri, traversarea noului pod de peste Dunăre, între România și Bulgaria, va putea fi făcută contra taxei de 6 euro, în cazul autoturismelor. La ceremonia de inaugurare vor fi prezenți, printre mulți alții, primul ministru Victor Ponta și comisarul european Johannes Hahn.

Lucrările de construcție la Podul Calafat-Vidin la cei doi kilometri de autostradă au fost finalizate luna trecută, însă Comisia Europeană a fost de acord să prelungească termenul limită cu un an, pentru a permite celor două țări utilizarea fondurilor Ispa, pentru a nu se ajunge la creșterea costurilor de construcție, anunță sofiaglobe.com. Astfel, s-a hotărât ca Podul Calafat-Vidin să fie inaugurat oficial în data de 14 iunie 2013. Podul este construit cu două benzi rutiere pe fiecare sens, o linie de cale ferată, două trotuare și o pistă pentru bicicliști și pietoni. Pietonii și bicicliștii vor putea traversa noul pod gratuit.

Taxe pentru traversarea podului Calafat-Vidin

Taxele de traversare a podului vor fi aceleași indiferent de direcția din care se circulă, , iar valoarea lor a fost stabilită de de autoritățile române împreună cu autoritățile bulgare. Taxa pentru autoturisme va fi de 6 euro, taxa pentru vehiculele cu masa între 3,5 şi 7,5 tone( cu maximum 23 locuri) va fi de 12 euro, iar taxa pentru vehiculele care au între 7,5 şi 12 tone va fi de 18 euro. Camioanele care au peste 12 tone cu maximum trei axe vor plăti 25 euro, iar cele cu patru şi mai multe axe vor plăti o taxă de 37 euro. Valoarea taxelor a fost stabilită în funcție de cele pentru traversarea podului Ruse-Giurgiu.

Ideea de a construi un al doilea pod peste Dunăre între România și Bulgaria a fost propusă de ani, însă proiectul a întâmpinat dificultăți de finanțare. Construcția a devenit posibilă în momentul în care Uniunea Europeană a acceptat finanțarea proiectului. Podul a fost testat și, potrivit autorităților, legătura feroviară între România și Bulgaria pe Podul Calafat-Vidin poate suporta o sarcină de 30 de tone.

Până la inaugurare, singura modalitate de a traversa Dunărea între Calafat și Vidin este serviciul de feribot. Un serviciu care realizează curse la fiecare două ore, după ce sunt încărcate aproximativ 19-20 de camioane. Începând de vineri, românii și bulgarii vor putea opta și pentru traversarea podului deasupra Dunării, la un cost ceva mai mic față de feribot, care percepea o taxă de 92 de euro.

Gina Rotaru

Foto: realitateadincalafat.blogspot.ro

Publicat in: iunie 2013
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement