Navalband, autostrada cu bărci (foto)

Home « Evenimente « Lansari

Arhitecții germani reușesc să impresioneze. Un concept de pod a reușit să fluidizeze rapid traficul maritim comercial din Germania! Care este secretul? Un pod cu apă, care face legătura între două mari canale navigabile germane, destinate transportului de mărfuri: Canalul Elbe-Havel și Canalul Mittelandkanal. O construcție care a atras atenția atât arhitecților, cât și a autorităților din țările concurente, ideea fiind pe cât de năstrușnică, pe atât de practică!

Podul cu apă Magdeburg este un apeduct navigabil din Germania, care a fost deschis în octombrie 2003. El conectează Canalul Elbe-Havel cu Canalul Mittelandkanal, traversând râul Elba, pe deasupra. Însă, având pod care permite coborârea navelor pe râul Elba. Magdeburg este cel mai mare apeduct navigabil din lume, având o lungime totală de 918 de metri.

Navigație de mare tonaj

Construcția nu a fost creată pentru design, ci a avut încă de la început un scop precis: fluidizarea transportului navigabil german. Canalul Elbe-Havel și Canalul Mittelandkanal se uneau lângă orașul Magdeburg, la polul opus de râul Elba. Astfel, navele care doreau să ajungă pe Elba, trebuiau să ocolească 12 kilometri, coborând pe canalul Mittelandkanal, traversând podul de 16 metri de la Rothensee din Elva, apoi navigau în josul râului până la canalul Elbe-Havel, prin ecluza Niegripp. Iar nivelurile scăzute ale apelor din râul Elba au împiedicat de multe ori navigarea barjelor, încărcate cu mărfuri comerciale de mare tonaj.

Concept stopat, dar reluat

Inginerii au conceput primul pod care să unească cele două căi navigabile în 1919, iar în 1938 aviaductul Rothensee era finalizat. Restul construcției a fost, însă, amânat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. După Războiul Rece, care a împărțit Germania, realizarea proiectului a fost pus în așteptare pe termen nelimitat de guvernul est-german.

Reunificarea Germaniei și stabilirea celor mai importante căi navale de transport a transformat din nou proiectul Podului de Apă într-o prioritate. Lucrările au început în anul 1997, cu o construcție care a durat 6 ani și a costat 500 de milioane de euro. Podul de apă conectează acum rețeaua portuară din interiorul Berlinului, cu porturile situate de-a lungul râului Rin. Structura apeductului a fost realizată din 24000 de tone de oțel și din 68000 de metri cubi de beton.

Gina Rotaru

Foto: interestingengineering.com

Publicat in: decembrie 2012
Etichete pentru acest articol: pod apa, pod navigabil, transport maritim, turism Germania
Inapoi la categoria «« Evenimente

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement