Balena cenușie, sursa celui mai scump parfum

Home « Evenimente « Lansari

Personajul fictiv Căpitanul Ahab, care încearcă să prindă balena albă Moby Dick, a fost favorit în rândul cititorilor de literatură din întreaga lume. Dar intriga romanului nu se învârte doar la setea de răzbunare a căpitanului de navă pe balenă, ci și a meseriei intens practicate în acea perioadă: vânătoarea de balene. O meserie pe cât de periculoasă, pe atât de profitabilă, încă din cele mai vechi timpuri. Însă, dacă în romanul Moby Dick se vorbea despre balena albă, în antichitate, vânătorii preferau să vâneze cașaloți. Mamifere asemănătoare balenelor care trăiesc în mările cu apă caldă, dar cu proprietăți naturale spectaculoase.

 

Numele speciei provine din esența unică și naturală care se regăsește în craniul lor - cunoscută sub numele de spermanțet. Este o substanță cvasi-lichidă, cu aspect de ceară, care se folosește la fabricarea lumânărilor și, în prezent, în industria cosmeticelor. Acest spermanțet ajută speciile de balene să comunice prin inflexiuni ale sunetelor, fiind, totodată, sursa de ulei generată în apă de speciile de balene. Dinții balenelor sunt sunt o sursă bogată de fildeș, substanță care se folosește la fabricarea sculpturilor, a nasturilor și chiar a obiectelor sanitare. În timp, aceste produse au fost apreciate și din ce în ce mai cerute pe piața comercială a lumii. Motiv pentru care, în secolul al 20-lea, mai multe organizații internaționale de protecție a faunei au încercat să împiedice vânătoarea sau comercializatea acestor animale. După fildeș și ulei, balenele sunt considerate adevărate minuni naturale datorită ambrei, în limbaj popular, voma de balenă.

 

Originea Ambrei cenușii

Alimentația cașaloților include pești și caracatițe. Însă, pe lângă aceste două specii marine, calamarii constituie hrana de bază a balenelor. Cercetătorii au descoperit că balenele obișnuiesc să consume peste 1.000 de calamari la o singură masă, ceea ce înseamnă că meniul lor zilnic constituie o tonă de astfel de specii marine. Iar calamarii nu doar satură foamea balenei, ci produc, în mod accidental, una dintre cele mai unice substanțe din istoria omenirii.

 

În timp ce balenele consumă calmari, tentaculele acestora încep să se adune în număr mare în intestinul lor. Odată cumulate în intestin, ele acționează ca un iritant, determinând balenele să râgâie invariabil în apele oceanice. Voma de balenă seamănă cu ceara și se mai numește ambră. Cu trecerea timpului, substanța se solidifică și dezvoltă un miros puternic de mosc. Această substanță este utilizată ca ingredient principal în creearea aromelor de parfumuri încă din anii 1700 și 1800. Această utilizare densă a esenței a dus la denumirea acestor balene ca specie de cașalot. Un nume derivat sinonimul ambrei de balenă.

 

Scenariul prezent

Din cauza activității intensive de vânătoare de balene, populația acestor animale marine au fost puternic deteriorată. În prezent, speciile de calașot și nu numai au fost clasificate drept animale protejate de lege. Pe plan internațional, cu excepția Japoniei și Indoneziei, vânătoarea de cașaloți a fost interviză, fiind declarată o activitate ilicită.

 

Odată cu inițierea unor astfel de legi și acte normative, producătorii de parfum s-au văzut nevoiți să folosească esențe sintetice, care pot fi găsite în orice aromă posibilă. Aceste esențe artificiale a dus la utilizarea mai puțin intensă a ambrei naturale în aceste sectoare de producție, populația speciei de balene, în special cașalot, având posibilitatea de redresare, fiind mai puțin vânate pentru substanța cenușie.

 

Concluzia

Natura ne-a oferit o mulțime de resurse, atât pe pământ cât și în apă. Noi, oamenii, din dorința de a obține tot ce este mai bun și modern mentru comunitatea noastră, nu reușesc de fiecare dată să perceaă amenințările cu care se confruntă celelalte ființe ale mediului înconjurător. Ne avântăm în proiecte sofisticate a cunoaște sau a ne interesa de adevăratele consecințele acțiunilor noastre. Tocmai de aceea, organizațiile internaționale au început să ia măsuri de precauție privind protejarea mediului înconjurător. Însă, curățenia și ecologizarea nu ține doar de legi, ci și de fiecare dintre noi. Așa că, nu ezitați să luați măsuri, măcar în ceea ce vă privește. Vânătoarea de balene și măsurile luate pentru protejarea speciei ăn acest sens, ne demonstrează că împreună putem redresa ecologia.

 

 

Gina R.

sursa foto: descopera.ro

Publicat in: august 2013
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement