Ziua mondiala a Fotografiei

Home « Evenimente « Internationale
In fiecare an, pe 19 august este aniversata Ziua Mondiala a Fotografiei, în 2016 sarbatorindu-se 177 de ani de la obtinerea primului brevet pentru realizarea fotografiei (primul procedeu fotografic), în 1839.
De atunci, mari si mici, patrate, rotunde, ovale, sepia, alb-negru sua color, fotografiile au cuceit lumea. Ne-au aratat lumea reala si ireala, poezia unei imagini, instantaneul unui eveniment, bucuria, tristetea, istoria si… dragostea. In cele mai diverse si profunde perspective.
Ziua marcheaza inventarea de catre Louis Jacques Mande Daguerre (1787—1851) și Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a unui procedeu de realizare a fotografiei, denumit „daghereotipie”.
În anul 2009 un tanar australian pasionat de fotografie, Korske Ara, a lansat un proiect pentru a marca Ziua Mondiala a Fotografiei, iar un an mai tarziu, pe 19 august 2010 a fost organizata prima galerie la nivel mondial, gazduita on-line, unde au fost expuse 270 de fotografii, site-ul înregistrand vizitatorii din peste 100 de țari.
Indiferent daca esti un amator care face fotografii doar în concediu, sau un fotograf pasionat care poarta dupa el fotoaparatul aproape în toate momentele zilei, sau esti un fotograf profesionist, se cuvine ca în aceasta zi sa îndrepti un gand bun spre cei care au facut posibila „scrierea cu lumina” pe un suport.
Acum cand camerele foto de pe telefoanele inteligente au devenit atat de performante si cam toata lumea face fotografii ar fi cazul ca aceasta zi sa fie sarbatorita cu ceva mai mult entuziasm din partea noastra, a celor care, într-un fel sau altul, suntem legati de imaginea fotografica.
În 1826, Nicéphore Niépce a captat o fotografie cunoscuta sub numele de ''View from the Window at Le Gras'' printr-un proces numit "heliografie", considerata cea mai veche fotografie.
Dupa moartea lui Niépce, Daguerre continua experimentele împreuna cu fiul acestuia, Isidore. Utilizeaza iodul pus pe o placa de cupru, acoperit cu un strat de argint. Printr-o developare în vapori de mercur se obtine o imagine negativa în relief (o matrita).
Astazi, in Romania, cele mai fotografiate locuri sunt Sibiul, Delta Dunarii, Brasovul, si fara indoiala, cimitirul de la Sapanta si manastirile din Bucovina.
 
sursa foto: pinterest
 
 
 
 
Publicat in: august 2016
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement