Temperatura record in Antarctica

Home « Evenimente « Internationale

Despre Antarctica ştim cu toţii că este cel mai uscat, rece şi vânturos continent, dar şi că are cea mai mare altitudine medie dintre toate continentele.

 

Pe de o parte, considerată "cel mai frumos continent alb", pe de altă parte, recunoscută pentru interesul crescut al exploratorilor şi savanţilor care nu încetează să o exploreze în fiecare zi, Antarctica impresionează prin ceea ce este: un continent alb, cu multe plante şi animale adaptate la rece, inclusiv pinguini şi pinipede, nematode şi multe tipuri de alge şi alte organisme, precum şi vegetaţie de tundră.

Numită "opusul nordului", Antarctica şi-a "câştigat" faima de unul dintre cele mai reci continente ale lumii, cu temperaturi care depăşesc limita imaginaţiei. Chiar în vara anului trecut, pe 10 august, cu ajutorul unui satelit de monitorizare atmosferică, a fost identificat cel mai rece punct de pe Terra! Adică minus 93,2 grade Celsius! Valoarea a fost înregistrată chiar în inima continentului, într-un punct ale cărui coordonate sunt 81,8 grade latitudine sudică şi 59,3 grade longitudine estică, la o altitudine de circa 3.900 de metri.

Numai gândul că se pot înregistra astfel de temperaturi record ne face să ne îngheţe sângele în noi, d'apăi să mai şi locuim aici, printre cei aproximativ 5000 de oameni. Greu de crezut le este şi cercetătorilor care au declarat că "aceste temperaturi foarte joase sunt dificil de imaginat".

 

"Noua temperatură record este cu 50 de grade mai scăzută decât valorile înregistrate în Alaska şi în Siberia şi cu 30 de grade mai scăzute decât vârful negativ de temperatură din Groenlanda", a adăugat unul dintre cercetătorii americani. Iar "această valoare record face ca temperaturile înregistrate în anumite zone din America de Nord, în prezent, să pară foarte blânde, prin comparaţie."

Deşi cele mai scăzute temperaturi din Antarctica sunt înregistrate în lunile reci de iarnă, la altitudini mari, unde aerul este extrem de uscat şi de curat, iată că temperatura cea mai scăzută de până acum s-a înregistrat vara, şi nu iarna, aşa cum era de aşteptat.

 

Această temperatură negativă a depăşit precedentul record, de minus 89,2 grade Celsius, măsurat la baza rusească Vostok, pe 21 iulie 1983, tot în Antarctica.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: flickr.com
 

Publicat in: ianuarie 2014
Etichete pentru acest articol: Antarctica, apa, record mondial, temperaturi
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement