O noua specie de delfini – gasita in apele Amazonului

Home « Evenimente « Internationale

Imaginează-ţi că eşti un zoolog şi că te afli într-o expediţie de cercetare, explorând ecosistemele riverane de la distanţă, în unele dintre cele mai îndepărtate părţi ale bazinului Amazon, din Brazilia. Ai auzit zvonuri de la triburile locale despre o ciudată creatură, mare, cu un nas lung, care populează apele de aici.

Ştii că există doar două astfel de exemplare de delfini de râu, dar care se află în bazinele îndepărtate ale râului brazilian Amazon ...şi nu aici, în bazinul râului Araguaia din Brazilia. Şi apoi, dintr-o dată, îşi face apariţia lângă barca ta un delfin ca cel descris mai sus.

Aşa i s-a întâmplat unei echipe de şase membri zoologi în timp ce explora bazinele hidrografice îndepărtate ale Braziliei, la sfârşitul anului trecut. Echipa, condusă de Tomas Hrbek şi Vera Maria Ferreira da Silva, a raportat rezultatele descoperirii lor, iar vestea s-a propagat peste tot în lume. "Am un raport cu privire la descoperirea unei noi specii de delfin de râu din bazinul râului Araguaia, din Brazilia, fiind prima astfel de descoperire din ultimii 100 de ani."

Ulterior, pe baza analizei ADN-ului delfinului, s-a constatat că delfinul de râu, numit oficial "Inia araguaiaensis", este într-adevăr o specie nouă, care a fost separată de celelalte două specii cunoscute (I. geoffrensis şi I. boliviensis) de cel puţin două milioane de ani.

Totuşi, delfinul Araguaian Boto sau Boto-do-Araguaia, numit după râul în care a fost găsit, Araguaia (afluent al râului Tocantins, din centrul Braziliei), se diferenţiază de rudele sale prin numărul de dinţi şi prin faptul că delfinul de Araguaia este ceva mai mic ca dimensiuni.

Deşi delfinii de râu sunt distribuiţi pe scară largă în întreaga regiune a bazinului fluviului Amazon, numărul lor este necunoscut, dar considerat a fi cu mult mai mic decât cel al altor specii de delfini. Delfinii de râu se confruntă cu ameninţări existenţiale, venite din partea pescarilor (care îi ucid) şi din partea tehnologiei folosite în întreaga zonă (de exemplu, construirea de baraje).

Astfel de descoperiri de mamifere mari, care trăiesc în apă, sunt rare. Iar delfinii de râu sunt printre cele mai rare din lume. "Această descoperire este dovada vie că nu cunoaştem întreaga biodiversitate tropicală", a declarat un membru al echipei de cercetare.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: telegraph.co.uk

 

Publicat in: martie 2014
Etichete pentru acest articol: Amazon, bazin, delfin, delfini de rau
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement