29 iunie, Ziua Internationala a Dunarii

Home « Evenimente « Internationale
Ziua Internațională a Dunării este aniversată anual, la 29 iunie. 
Astfel, în fiecare an, la finele lunii iunie, la propunerea țărilor dunărene și sub auspiciile Comisiei Internaționale pentru Protecția Fluviului Dunărea /ICPDR/, se aniversează Ziua Internațională a Dunării, eveniment care marchează semnarea, la Sofia, în anul 1994, a Convenției privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea.
Dunărea este principalul fluviu european, care aduce numeroase beneficii economice țărilor riverane și împreună cu afluenții săi formează unul dintre cele mai importante sisteme acvatice din Europa; reprezintă o sursă importantă pentru alimentarea cu apă potabilă, apă pentru irigații și industrie pentru cei peste 80 de milioane de oameni din această regiune. 
Comunitățile riverane Dunării se implică în acțiuni ecologice, educative, socio-culturale, sportive, de recreere, pentru a marca dorința comună de a-și uni forțele în sprijinul protejării acestui fluviu unic în Europa.
Fluviul Dunăra, al doilea ca lungime din Europa, parcurge 2.845 km, din care mai mult de o treime sunt pe teritoriul României (1075 Km).
Izvorăşte din Muntii Pădurea Neagră din Germania şi se varsă în Marea Neagra în apropierea pădurii Caraorman, care în limba turcă însemna tot Pădurea Neagră. Fluviul străbate 10 ţări - Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina, are afluenţi în alte şapte țări, şi trece prin patru capitale:  Viena, Bratislava, Budapesta ţi Belgrad.
Fluviul împreună cu afluenţii săi formează cel mai extins bazin hidrografic internaţional din lume, acoperă 817 de mii de km pătraţi, circa o treime din suprafaţa Europei, deţine o parte importantă din comorile naturale ale Europei şi adapoşte numeroase ecosisteme valoroase, partea sectorului inferior al fluviului fiind considerată cea mai bogată în biodiversitate şi, totodată, cea mai vulnerabilă.
 
 
sursa foto: pinterest
Publicat in: iunie 2016
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement