Ziua Marinei în stil constănțean

Home « Evenimente « Inedit

După o mică prezentare a ceea ce a însemnat Ziua Marinei în Capitală, ne-am îndreptat atenția către orașul „mamă” al evenimentului: Constanța. Miercuri, sute de oameni, personalități și oficialități, s-au adunat cu mic cu mare pentru a admira activitățile marinărești și parada de ambarcațiuni, care și-au făcut o intrare fastuoasă și impresionantă în apele Mării Negre. Nu ai fost acolo? Nu-i nimic! Am pregătit nu doar o serie largă de informații cu ceea ce s-a petrecut, ci și imagini care să ilustreze distracțiile și activitățile marine practicate de marinari profesioniști.

O splendoare în toată regula! Ambarcațiuni de mici și mari dimensiuni au defilat pe apele Mării Negre sub privirile a sute de participanți. Festivităţile, care au fost pregătite de Statul Major al Forţelor Navale, au fost spectaculoase și pline de emoție. Fiecare activitate în parte a fost privită cu admirație, cu toate că anul acesta portul și marea nu au fost la fel de aglomerate ca în anii precedenți.

Artivități în numele a 110 ani de sărbătoare

Miercuri s-au împlinit 110 ani de la prima celebrare a zilei Marinei Române. Mii de turiști s-au strâns încă de la orele dimineții în Portul Constanța pentru a admira activitățile și exercițiile nautice ale marinarilor români. Programul a început la ora 10.00 cu onorul gărzii militare și un exercițiu demonstrativ al „Forțelor Navale Române 2012”, realizate pe faleza din fața Comandamentului Flotei.

La ora 11.00 s-a dat startul exercițiilor navale, cinci minute mai târziu intrând în scenă aviația inamică, medită să atace navele din dispozitiv.

Spectacolul a ținut cu sufletul la gură spectatorii, care s-au îndeletnicit per faleză cu jocuri marinărești și demonstrații de arte marțiale. Garda de Coastă a intrat și ea în circuitul sportiv nautic printr-un exercițiu de căutare și salvare pe mare, precum și stingerea unui incendiu iscat pe o navă din dispozitiv. Au urmat încheierea concursului de bărci și evoluția aviației civile, toate festivitățile fiind încheiate de Garda de Onoare. După ora 13.00 până la lăsarea întunericului s-au organizat jocuri marinărești în Portul Tomis, urmate la miezul nopții de aprinderea pavoazului electric la navele militare.

Chiar dacă numărul ambarcațiunilor nu a fost atât de impresionant ca cel de anul trecut, miile de spectatori au stat până la miezul nopții să admire toate activitățile marinărești tradiționale. Printre aceștia s-au aflat și mulți copii, care s-au bucurat de spectacolul maritim și, odată cu această, de o lecție educativă din partea părinților. Așadar, un eveniment bine organizat, care i-a impresionat nu doar pe iubitorii și practicanții de activități maritime, ci și pe oamenii veniți doar pentru spectacol.

Autor: Gina Rotaru

Sursa foto: ziuaconstanta.ro

Publicat in: august 2012
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement