Vulcani subacvatici nutritivi (foto)

Home « Evenimente « Inedit

Crește speranța de viață a animalelor marine! Oamenii de știință au descoperit un aliat puternic în lupta împotriva schimbărilor climatice subacvatice! Nu au inventat un prototip de submarin salvator, ci au dat peste un fenomen natural, care sporește rata de viață a viețuitoarelor subacvatice. Cum? Ajutând la creșterea și înmulțirea hranei lor, din zonele cu apă dulce ale mărilor și oceanelor!

 

Un grup de oameni de știință din Franța și Australia au descoperit o rețea vastă de vulcani subacvatici, care pompează apă bogată în nutrienți, benefică creșterii și dezvoltării fitoplanctonului. Astfel, fitoplanctonului, organismele vegetale din plancton, care populează straturile de apă dulce, ale apei mărilor și oceanelor, se dezvoltă în ritm rapid și natural, oferind o sursă de hrană sigură animalelor acvatice.

Rezervoare subacvatice naturale

Cercetătorii au descoperit că oceanele lumii absorb aproximativ un sfert din emisiile de carbon ale omenirii, însă nu au înțeles niciodată cu exactitate ce rol joacă vulcanii subacvatici în crearea acestor rezervoare de carbon. Ei bine, acum au reușit să pună cap la cap informațiile adunate! Vulcanii subacvatici absorb dioxidul de carbon, filtrează apa și o pompează cu proprietăți nutritive, care ajută la creșterea și dezvoltarea fitoplanctonul. Fenomentul s-a observat în apele dintre Australia și Antarctica, unde fitoplanctonul înflorește pe zi ce trece.

Fitoplanctonul acționează precum copacii, absorbind dioxidul de carbon și emițând oxigen, creând un rezervor natural cu dioxid de carbon, necesar creșterii plantelor. Iar în Oceanul de Sud s-a descoperit cel mai mare rezervor natural cu dioxid de carbon. Oamenii de știință estimează că fierul emanat de vulcanii subacvatici se regăsește în majoritatea zonelor din Oceanul de Sud între 5-15%, iar în unele regiuni poate atinge chiar și 30% din rezerva de dioxid de carbon.

Pericolul gazelor cu efect de seră

Studiul nu este doar interesant, ci și o constatare că avem o șansă în lupta împotriva schimbărilor climatice. Cum cât știm mai multe despre absorbția de dioxid de carbon din lume, cu atât avem mai multe șanse de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră, care poluează aerul și amenință omenirea. Din anul 200, până în prezent, concentrația emisiilor de gaze cu efect de seră a crescut cu 20%, iar reducerea acestora nu se face destul de rapid din cauza încălzirii globale.

Lipsa unui control asupra emisiilor de carbon poate duce la creşterea nivelului mărilor, inundarea oraşelor de coastă, afectarea agriculturii, mișcorarea cantității de apă potabilă şi dispariţia unor specii de animale. Ar această decoperire, a venit ca o speranță asupra omenirii. Dezvoltarea puternică a fitoplanctonului, care absoarbe puternic dioxid de carbon, ajută la menținerea animalelor acvatice în viață, menținând echilibrul natural subacvatic și ajutând la reducerea dioxidului din carbon din aer.

Gina Rotaru

Foto: inhabitat.com

Publicat in: decembrie 2012
Etichete pentru acest articol: incalzire globala, vulcani, vulcani subacvatici
Inapoi la categoria «« Evenimente

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement