Slujbă de Paște pe malul mării, în Mangalia

Home « Evenimente « Inedit

Vacanță pe linie de 1 Mai și de Paște! După mulți ani, românii se bucură de o vacanță de o săptămână care încorporează atât mini vacanța de 1 Mai cât și sărbătorile pascale. Iar autortitățile constănțene împreună cu biserica le pregătește turișitor veniți pe litoralul românesc o săptămână și o sărbătoare cu adevărat specială! Spunem asta pentru că, pe lângă pregătirile de 1 Mai din toate stațiunile, anul acesta slujba de Paște oficiată de către Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului se va ține pe malul mării, în stațiunea Mangalia. Va fi un moment special, la care se estimează că vor participa mii de turiști!

În noaptea Sfântă a Învierii, în Mangalia se for strânge mii sau poate zeci de mii de crendincioși, pentru a asculta slujba Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Va fi singura slujbă care se va desfășura pe malul mării, locul ales având o semnificație aparte. Pe plaja din Mangalia va fi amenajat un altar, de unde Arhiepiscopul Tomisului va ține slujba, iar în tsațiunea Mamaia, turiștii vor putea lua Lumina Învierii în noaptea de Paște de la capelele amenajate pe plajă. Imediat după slujba de Înviere, Arhiepiscopul Tomisului se va întoarce la Constanța unde va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel.

Lumina de malul marii”

În noaptea Învierii, pe litoralul românesc va avea loc o manifestare de proporții organizată de autorități: “Lumina de malul marii”. Mii de turiști vor pleca spre case cu Lumina Învierii, iluminând faleza și toate străzile constănțene. Va fi un moment unic în Constanța, la care sunt așteptați nu mai puțin de 10 mii de oameni. Credincioșii se vor îndrepta spre case sau vor putea spune „Hristos a Înviat” direct de pe plajă, ciocnind ouăle roșii cu familia, prietenii apropiațoi și chiar cu străini aflați pe plajă. Întregul eveniment va strânge laolaltă un grup impresionant de persoane.

„Învierea, de regulă, am făcut-o, de când am venit aici, pe pământ dobrogean, afară, sub cerul liber, că afară o fac toţi slujitorii şi am făcut-o, de regulă, pe malul mării. Anul acesta am gândit că aşa este bine şi aşa se cuvine, să o facem într-un lăcaş şi lăcaşul este un altar consacrat, deschis pentru toate slujbele de Înviere, pentru ceremonii ale armatei, pentru cununii, uneori, şi aceasta se va petrece în Mangalia. Un loc ales cuviincios ce va fi protejat, iar acest altar va fi după aceea îngrădit şi va rămâne numai locul de slujire.

Acolo vor fi adunaţi, din staţiune, mulţi creştini care au venit din diferite părţi ale ţării. De aceea voi fi în mijlocul oamenilor, care au venit de departe şi în mijlocul locuitorilor din Mangalia. Toţi credincioşii din Mangalia, povăţuiţi de preoţii lor, au hotărât să vină la prima parte, la slujba de Înviere, să ia lumină de acolo, unde voi sluji, pe lângă hotelul President, unde s-a aşezat altarul pentru slujba de Înviere şi pentru alte slujbe care vor urma’, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, vineri, în cadrul unei conferințe de presă.

Gina Rotaru

Foto: turism.moldova.org

Publicat in: aprilie 2013
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement