Legendarul Bounty s-a scufundat! (video)

Home « Evenimente « Inedit

Uraganul Sandy face ravagii în America nu doar în oraș, ci și pe ape! După ce a distrus mii de locuințe și a lăsat în beznă New York-ul, a scufundat și legendarul velier HMS Bounty. O pierdere dureroasă pentru patrimoniul țării, dar și pentru istorici. Ambarcațiunea era o replică detaliată, construită după modelul original realizat în secolul al 18-lea. Acum însă, din velier a rămas doar schița, Uraganul Sandy scufundându-l în apele Carolinei de Nord.

În urma dezastrului, și-au pierdut viața doi oameni. Din cauza rafalelor puternice de vânt, operațiunea de salvare a fost extrem de dificilă, Paza de Coastă reușind să salveze 14 oameni din cei 16 aflați la bordul velierului. 

Urma să realizeze excursii de weekend

Legendarul velier data din secolul al 18-lea. HMS Bounty s-a scufundat în largul North Carolina (sud-est), după ce a fost lovit în plin de Uraganul Sandy. Un membru al echipajului a murit când a trebuit să abandoneze nava, în largul coastei din Carolina de Nord. Doar 14 persoane (din 16) au fost salvate de la înec, într-o operațiune dificilă realizată de Paza de Coastă. Căpitanul navei și unul dintre membri echipajului au murit. Velierul HMS Bounty, de 55 de metri lungime, naviga pe ruta New London, Connecticut la Sankt Petersburg, Florida, unde trebuia să fie andocat, urmând ca din data de 10 noiembrie să realizeze excursii de weekend pentru turiști.

Activitățile velierului

La începuturi, velierul a fost achiziționat de flota Royal Navy pentru o misiune unică, în sprijinul unui experiment: achiziționarea plantelor de pâine din Tahiti, precum și transportul acestora către Indiile de Vest. Autoritățile voiau să le cultive acolo, în speranța că se vor înmulți iar prețul lor va scădea, devenind astfel o sursă stabilă de hrană pentru scavi. Experimentul a fost propus de Sir Joseph Banks, comandantul operațiunii fiind William Bligh, care a fost promovat printr-un premiu oferit de Royal Society of Arts.

Replica istorică a velierului a fost realizată în anul 1962, pentru filmul „Revolta de pe Bounty”, în care a jucat Marlon Brando. De asemenea, velierul a fost utilizat la filmările peliculei „Treasure Island” și „Pirații din Caraibe: La capătul lumii”, în largul coastei Hatteras din Carolina de Nord. Acum, ambarcațiunea zace pe fundul Oceanului Pacific.

În cadrul operațiunilor de salvare a echipajului aflat pe velier, au fost necesare mai multe ambarcațiuni și două elicoptele. Operațiunea a fost extrem de dificilă, Paza de Coastă fiind conștientă că Uraganul Sandy putea lovi din nou din moment în moment. Iată câteva imagini de la crunta operațiune de salvare.

Gina Rotaru

 

Foto: theinterrobang.com

Publicat in: noiembrie 2012
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement