Festivalul rechinilor-balena

Home « Evenimente « Inedit

Punctul culminant al Insulei Holbox nu sunt plajele sau atmosfera de epocă, ci apele uimitor de calme şi puţin adânci, care par să se întindă la nesfârşit, în orizont. Într-o anumită parte a insulei, apele se retrag până la punctul în care poţi merge în apă, până la glezne, spre bancurile de nisip alb care apar magic în depărtare. Bancurile de nisip par nişte insuliţe private în mijlocul apelor calde şi extrem de clare, încât ai impresia că cerul se contopeşte cu apa.

Holbox, o insulă din nord-vestul Cancunului, în Golful Mexic, şi-a câştigat faima internaţională şi datorită rechinilor-balenă, care emigrează, alături de delfini şi broaşte ţestoase, în apele calde ale Golfului mexican. Insula este una dintre frumuseţile naturale ale statului Quintana Roo, Mexic, şi o parte a zonei protejate numită "Yum Balam". Pe partea estică a insulei Holbox se află Cabo Catoche şi o lagună care separă insula de ţărm: Laguna Yalahau.

Rechinul-balenă este cel mai mare peşte care populează oceanele lumii şi mările tropicale; el poate ajunge la incredibila lungime de 20 m şi la o greutate de 15 tone. Acesta preferă apele calde şi zonele în care există nutrienţi, aceste condiţii favorizând apariţia planctonului, hrana de bază a rechinului.

Rechinul balenă este un rechin, nu o balenă. Numele său se referă la dimensiunea sa unică şi la impresionantele obiceiuri alimentare. Rechinii-balenă sunt creaturi foarte docile şi prietenoase cu turiştii care fac snorkeling sau scufundări. Pe lângă rechinii-balenă, apele insulei mai sunt populate cu delfini, broaşte testoate, peşti tarpon şi alte varietăţi de peşti zburători.

Toate anotimpurile oferă condiţii de pescuit extrem de favorabile, în special vara, când iubitorii de aventură şi adrenalină vin în număr cât mai mare să prindă capturi impresionante de peşti şi să ia parte la spectacolul dat de rechinii-balenă, care roiesc în apele calde ale insulei mexicane.

Insula Holbox (pronunţat "hole - bosh") a fost un secret bine păstrat, până în urmă cu şase ani, când rechinii-balenă au fost descoperiţi chiar pe coasta ei. Odată, un mic sat de pescari, cu doar 1600 de locuitori, Holbox a devenit o destinaţie turistică populară de vară. Deşi rechinii-balenă sunt în general consideraţi animale solitare, ei se adună în apele din Holbox să se hrănească şi se împerecheze în timpul lunilor de vară.

În fiecare an, panorama este una hipnotizantă! Nicăieri în lume nu există o aşa mare populaţie de rechini-balenă, care îşi ondulează graţios corpul printre turiştii curioşi să-i atingă. Într-adevăr, sentimentul de admiraţie este presărat cu teamă şi emoţie, doar nu le este dat să vadă o siluetă de peste 15 metri cum înoată pe lângă ei. Apoi, cu o simplă mişcare a cozii lor, îşi iau avant, lăsând în urmă înotătorii uimiţi de întregul miracol desfăşurat sub ochii lor.

Începutul sezonului este întotdeauna extrem de anticipat, deoarece asta înseamnă că aventurierii au posibilitatea să înoate cu aceste "creaturi mamut" în habitatul lor natural. Deşi rechinii-balenă sunt uriaşi, ei nu reprezintă un pericol pentru cei care li se alătură pentru o baie în apele calde ale insulei.
Anul acesta, cel de-al şaptelea festival anual al rechinilor-balenă a avut loc la sfârşitul lunii iulie.

 

Festivalul este un eveniment anual care prezintă realizările, tradiţiile şi splendoarea mediului înconjurător. Ca în anii precedenţi, festivalul s-a desfăşurat pe Insula Muerilor (Isla Mujeres), din Quintana Roo, Mexic. Turiştii au avut posibilitatea să se înfrupte din bucătăria locală, să participe la parade şi să viziteze atracţiile din apropiere, cum ar fi Expoziţia de rechini-balenă.

 

 

 

Autor: Irina B.

sursa foto: lonelyplanet.com

Publicat in: august 2014
Etichete pentru acest articol: delfini, insula, pesti, rechini balena
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement