Femei marinari care au schimbat istoria (foto)

Home « Evenimente « Inedit

Au fost judecate drept „sexul slab”, însă au reușit să intre în istorie. Vorbim despre femeile marinari care au ajuns exemple în cărțile de istorie. Meseria de marinar a fost considerată, o bună perioadă de vreme, predestinată bărbaților. Munca grea de la bordul navei, lipsa unei locuințe stabile și a unei familii au întărit această idee timp de secole. Femeile erau lăsate să iasă în larg, doar pentru plimbări scurte. Până într-o zi, când noțiunea s-a schimbat în totalitate datorită câtorva femei nonconformiste. Femei care, prin îndrăzneala lor, nu doar că au schimbat percepția lumii asupra meseriilor masculine, ci au reușit schimbe pentru totdeauna istoria lumii maritime.

1. Grace O 'Malley

Considerat unuldintre cei mai pricepuți marinari femeie din lume, viața ei prezintă o poveste de eroism, abilități navigatie și determinare. S-a născut în Irlanda și a început să navigheze după moartea tatălui ei. Însă, când a luat această cale, a arătat că femeile pot naviga cu plăcere și a demonstrat că o pot face mai bine decât oricare dintre omologii lor de sex masculin.

Chiar dacă în istorie numele ei se regăsește asociat cu titlul „cel mai bun marinar femeie din istorie”, nimeni nu poate nega faptul că aptitudinile ei de navigație au fost mai bune decât ale multor altori marinari de sex masculin, ceea ce a transformat-o într-un pirat eficient. Pirat sau nu, Malley continuă să fie una dintre cei mai buni marinari de sex feminin din lume.

2. Skipper Thuridur

Unul dintre cei mai vechi marinari femeie din lume, Thuridur Skipper a fost un căpitan de navă destinată pescuitului extrem de celebru în Islanda. Considerată ca fiind pro navigație, în toate privințele posibile, mai ales la ambarcațiunile cu vâsle și a bărcilor grele din lemn, abilitățile sale marinărești i-au oferit recunoașterea ca cel mai eficient căpitan al navelor de pescuit din Islanda.

Cariera ei în navigație a început de la o vârstă fragedă. Avea 11 ani când s-a alăturat prima oară echipei de pescuit ei, iar de atunci nu l-a mai părăsit vreodată. Atunci a descoperit că navigația este adevărata ei pasiune, urmând să devină câțiva ani mai târziu femeia care să deschidă calea femeilor spre diferite cariere pe mare.

3. Krystyna Chojnowska-Liskiewicz

În data de 21 aprilie 1978, istoria ei schimbat în bine lumea maritimă pentru totdeauna. Un tânăr marinar femeie și-a andocat nava „Mazurek”, în Polonia, devenind prima femeie marinar din lume care își putea manevra singură nava pe pământ. Ea și-a dus la bun sfârșit lunga și anevoiasa călătorie care a durat 401 zile, fără oprire. Călătoria ei a fost dificilă și plină de evenimente, însă răsplata finală a fost mai dulce decât întreaga trudă.

4. Naomi James

O femeie tânără cu „frică” de mare, dar determinată, și-a stabilit să testeze apele oceanelor. Ea a navigat 272 de zile în jurul pământului, revenind la punctul de plecare în data de 08 iunie 1978. Călătoria ei a doborât recordul anterior deținut de marinarul Sir franci Chichester, care a ocolit Pământul în 274 de zile. Aprecierea și recunoașterea a fost și mai mare în cazul ei întrucât tânăra a dus la bun sfârșit întreaga călătorie pe cont propriu, fără niciun membru de echipaj, fără experiență anterioară și fără să aprecize gradul de dificultate al traseului.

5. Kay Cottee

Acest marinar australian a șocat întreaga lume reușind să facă ocolul lumii de una singură, în doar 189 de zile. În 1988, la vârsta de 34 de ani, ea și-a pornit călătoria de la Watson Bay cu un yacht pe care l-a numit pentru a călători în întreaga lume, în iaht numit-o „Blackmore’s first lady” (prima doamnă a lui Blackmore). 189 zile mai târziu, ea a intrat în Portul Sydney, schimbând istoria pentru totdeauna, asigurându-și numele pe prima poziție din topul femeilor marinari din lume. De-a lungul anilor a fost și este în continuare o sursă de inspirație pentru tinerii marinari.

Iar asta nu e tot! Aceste nume sunt doar cinci dintr-o listă lungă cu femei care au contribuit la încălcarea prejudecăților cu privire la lumea maritimă. Femei care au schimbat lumea și ale căror nume le regăsești în cărțile de istorie maritimă. Tu mai știi vreuna?

Gina Rotaru

Foto: favim.com

Publicat in: mai 2013
Etichete pentru acest articol: femei marinari, marinari, povesti maritime, tinute marinaresti
Inapoi la categoria «« Evenimente

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement