E Ziua Internațională a Mării Negre!

Home « Evenimente « Inedit

Picturi, machete, baloane și activități la malul mării! Așa a început sărbătorirea Zilei Internaționale a Mării Negre. În data de 31 octombrie a fiecărui an, de Ziua Internațională a Mării Negre toate țările vecine organizează evenimente care mai de care mai constructive. Iar România nu face rabat de la tradiție! Anul acesta startul evenimentului a fost dat de copiii unei școli gimnaziale... prin acțiuni de ecologizare!

Nici instituțiile maritime și navale nu se dau îndărăt. Pun mână de la mână și informează populația despre importanța Mării Negre și riscul pe care îl are poluarea asupra ei. Este o zi în care ecologizarea se poate mișca la nivel național. Dă și tu o mână de ajutor curâțind sau făcând măcar o mică economie la apă!

Copii în acțiuni de ecologizare

Vineri, 26 octombrie, copiii de la Şcoala gimnazială nr. 1 Eforie Nord, au dat startul la acțiunile de protejare a Mării Negre. S-au adunat cu toții și, împreună cu profesorul coordonator Stela Vargoliu, au început să strângă gunoaiele de pe plaja din Eforie Nord. O acțiune demnă de toată admirația, mai ales că vine din partea viitoarei generații, aflate abia la început de drum.

De asemenea, săptămâna trecută, și cei de la Colegiul Tehnic „Pontica” Constanţa au ieșit într-o excursie pe Plaja din Constanța, unde au notat și fotografiat existența mizeriilor aflate de-a lungul falezei. Nici copii de la Şcoala „Mihail Koiciu” Constanţa nu s-au arătat indiferenți, optând și ei pentru acțiuni de cologizare și informare despre situația Mării Negre. Toate imaginile realizate de copiii acestor instituții de învățământ au fost postate pe pagina de Facebook a ONG Mare Nostrum Constanța, în speranța că astfel vor produce mișcări ale oamenilor, privind îngrijirea și respectarea condițiilor de curățenie.

Importanța Mării Negre

Marea Neagră este situată între Europa și Asia, are o suprafață de 423.488 kilometri pătrați, iar cel mai adânc punct al său se află 2211 metri sub apă, în apropiere de Ialta. Este cea mai importantă cale navigabilă întrucât leagă între ele regiunile riverane - Marea Mediterana - Oceanul Planetar. În Marea Neagră trăiesc peste 1500 de specii de animale, mai multe nevertebrate. Întânim pești precum scrumbia, hamsiile, stavrizii, sturionii, morunul, pastruga și multe altele. De asemenea, este casa multor foci și a unei largi familii de delfini.

Principalele porturi pe care le atinge Marea Neagră sunt: Constanța, Odesa, Herson, Tuapse, Novorossiisk, Poti, Batumi, Trabzon, Sinop, Varna, Burgas. Datorită ei, de-a lungul timpului s-au dezvoltat stațiuni turistice importante și pe plan internațional precum: Mangalia, Mamaia, Eforie, Yalta, Soci, Suhumi, Batumi, Varna. Iar acestea sunt doar câteva dintre comorile instituite de Marea Neagră pe teritoriile țărilor riverane. Așadar, dați o mână de ajutor și îndemnați la ecologizare! Dacă nu la malul mării, măcar prin micile economii la apă sau la sortarea gunoiului propriu menajer. Contează!

Gina Rotaru

Foto: partidulverde.ro

Publicat in: octombrie 2012
Etichete pentru acest articol: actiuni de ecologizare, octombrie, ziua Marii Negre
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement