Dezvoltarea ecoturismului in Romania

Home « Evenimente « Inedit
Caracterizarea ecoturismul ca sub-segment de piata al turismului în arii naturale. In ciuda timpului relativ scurt (aproximativ 10 ani) de când s-a conturat la nivel mondial, ecoturismul cunoaste de la an la an noi dimensiuni, implicând un numar din ce în ce mai mare de persoane, într- lume în care globalizarea este realitate de necontestat, ecoturismul devine un mijloc de eliminare teoretica a frontierelor traditionale ale statelor si de cunoastere a cât mai multor zone remarcabile prin cadrul natural si prin cultura.
Comunitatea locala devine parte integranta a produsului ecoturistic, fapt pentru care politicile privind dezvoltarea ecoturismului trebuie sa fie elaborate in concordanta cu contributia constructiva la dezvoltarea comunitatilor locale, participante la formarea ofertei ecoturistice.
Ecoturismul trebuie să îndeplinească următoarele conditii:  conservarea si protectia naturii; folosirea resurselor umane locale; caracter educational, respect pentru natură prin constientizarea turistilor si a comunitătilor locale; impact negativ minim asupra mediului natural, cultural si social.
Si daca în urma cu câteva decenii turismul a fost vazut ca activitate propulsatoare si generatoare de venituri pentru numeroase state (amintim micile tari insulare care practic traiesc din turism), în mileniul trei oamenii trebuie sa-si îndrepte privirile spre ecoturism, vazut ca sursa sigura de control asupra multor aspecte ale vietii.
Maramures, Zarnesti si Muntii Apuseni  au fost primele trei zone din tara certificate ca destinatii ecoturistice.
Tinand cont de situatia existenta pe piata turistica europeana, precum si de punctele forte pe care le are Romania in competitia cu celelalte posibile destinatii din regiunea Europa Centrala si de Est, ecoturismul poate reprezenta solutie pentru revigorarea turismului romanesc.
Regiunea Europei de Sud-Est ofera numeroase oportunitati de ecoturism, iar multe state din regiune isi promoveaza oportunitatile: insula Kea din arhipelagul Cicladelor (Grecia), micile sate din Serbia, nuntile traditionale din satele din regiunea Ohrid din Macedonia, amestecul unic de mostenire albaneza si ortodoxie sarba in comunitatile din Kosovo si pensiunile din Moldova.
 
 
sursafoto: pinterest
 
 
 
Publicat in: februarie 2017
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement