Comoară antică găsită la Marea Neagră (foto)

Home « Evenimente « Inedit

O comoară de 2.000 de ani a fost descoperită într-o veche cetate de la Marea Neagră! Arheologii au descoperit două tezaure prețioase îngropate la Artezian in Crimeea, Ucraina, de către cetățenii orațului, aflat la acel moment sub asediul armatei romane. Sute de monede de bronz și diverse obiecte de aur, argint și bijuterii de bronz, vechi de peste 2000 de ani, s-au găsit sub o cetatea veche în Artezian in Crimeea, actuala Ucraină. Cercetătorii au reușit să descopere cele două tezaure la începutul acestui an, în timpul unei expediții amănunțite.

„Cetatea a fost asediată. Oamenii bogați au încercat să-și protejeze averile și le-au îngropat în interiorul cetății! Putem spune că aceste depozite au fost sacrificii funerare. Oamenii știau că urmau să moară în scurt timp!” a declarat Nikolai Vinokurov de la Universitatea Pedagogică de Stat din Moscova. Artezian, care se întinde pe o suprafață de cel puțin 3,2 hectare pe care există și o necropolă (cimitir), a fost parte a Bosforului Britanic, scriu cei de la „LiveScience”. În timp, tărâmul a fost împărțit între doi frati: Mitridate al VIII-lea și Cotys I. Roma l-a sprijinit pe Cotys în lupta pentru terenuri cu o armată, care a incendiat așezarile deținute de Mitridate.

Bijuterii gravate cu zeități grecești

De atunci, etnia populației s-a amestecat, însă „cultura lor era pur greaca!. Cu toții au continuat să vorbească limba greacă, au mers la școli grecești, lucru care se observă din arhitectură și fortificații”. Iar comorile descoperite la Artezian o evidențiază. Stilul grecesc se regăsește în fiecare bijuteroe întrucât pe ele sunt gravate imaginile zeițelor grecești precum Afrodita, Nemesis sau Tyche.

Printre bijuterii se află o broșă de argint gravat cu o imagine a Afroditei și inele de aur cu pietre gravate cu imaginile lui Nemesis și Tyche, ambele zeități grecești. Săpăturile altor porțiuni ale site-ului, care a fost distrus de armata romană, sunt o dovadă în plus că oamenii din Artezia au avut o cultura greacă. După învingerea lui Mitridate al VIII-lea de armatele romane, orasul a fost reconstruit de Cotys I, însă comorile ascunse de foștii locuitori au rămas neatinse până acum.

„La nivelul solului au fost găsite multe mici fragmente din teracotă pe care erau gravate imagini ce reprezintă zeități precum Demeter, Cora, Cybele, Afrodita cu un delfin, Psyche și Eros, o fată cu daruri, Hermes, Attis, pedeștri și războinici călare, tineri semi-goai ", au scris cercetătorii în lucrarea lor, publicată în luna ianuarie 2013, anunță Daylimail.co.uk. 

Gina R.

Foto: daylimail.co.uk

Publicat in: mai 2013
Inapoi la categoria «« Evenimente

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement