Carnavalul apei, în deșert (foto)

Home « Evenimente « Inedit

Brazilia sărbătorește cu muzică, Trinidad prin dans și costume extravagante iar, în Peru, Carnavalul vine cu stropi de apă! În mijlicul deșertului, peruanii marchează ultimele zile înainte de sezonul Postului Mare, în calendarul creștin... cu apă! O lună întreagă de sărbătoare, de care localnicii se bucură în cel mai simplu și distractiv mod cu putință: bătaie cu apă pe străzile orașelor!

De-a lungul lunii februarie, peruanii sărbătoresc Carnavalul cu lupte de apă. Dacă Miercurea Cenușie (o zi în calendarul creștin, care marchează începutul Postului Mare) intră abia în luna martie, atunci festivitățile țin întreaga lună februarie. Iar bătăile cu apă au loc pe tot parcursul săptămâni, inclusiv duminica.

Baloane și tunuri cu apă!

Distracția începe pe străzile cartierului Lima, când tinerii încep să se joace cu tunuri și baloane umplute cu apă! Iar în mijlocul arșiței, distracția pare o modalitate iscusită de recreere. Odată cu adunarea copiilor, ies din case și familiile. De la copii de doi sau trei ani, până la vârstnicii, cu toții ies în stradă și se bucură de stropii de apă din mijlocul bătăilor. Este bucuria și răcoarea care anunță intrarea în Postul Mare!

Importanța tradiției

Păstrarea tradiției este extrem de importantă în Peru. Însă, odată cu trecerea timpului, generațiile se schimbă simțitor și foarte puțini dintre tinerii peruani mai respectă festivitățile Carnavalului. În unele zone din Peru, Carnavalul este organizat annual, sub atenta supraveghere a autorităților. Însă, există părți în care tradiția aproape că a dispărut, localnicii fiind de părere se face o prea mare risipă de apă. Cu toate acestea, autoritățile încurajează păstrarea tradiției, cu amendamentul ca festivitățile să se desfășoare în mod rezonabil, iar apa să nu fie folosită într-un mod risipitor. Astfel s-a ajuns la distracții domoale, dar care își păstrează totuși spiritul de viață și ritmul muzical și dorința de petrecere.

Carnaval sub atenția autorităților

În timpul bătăilor cu apă pot apărea altercații puternice între localnici și turiști. Carnavalul poate fi folosit chiar și o scuză pentru violență în Peru. În Villa El Salvador, se suspectează că grupuri mici de bande se folosesc de această festivitate pentru a comite acte de violență. În mijlocul bătăilor cu apă, unii dintre participanți pot arunca cu ulei și noroi iar, în cazuri extreme, pot fi implicate bande, furturi și vandalizări de proprietăți. Pentru a stopa toate acestea, guvernul a creat legi aspre, care le interzic localnicilor să atace trecătorii cu apă pe stradă. Însă, problema rămâne! Mulți sărbătoresc Carnavalul în jurul propriei locuințe și, de multe ori, se lasă cu victime. Motiv pentru care mai mulți membri ai comunității vor să stopeze tradiția, pentru a-i împiedica pe tineri să provoace acte de violență.

Apa nu este utilizat peste tot în Peru pentru festivitati de carnaval. În regiunea Ica, tradiția nu mai este respectată, iar în Cajamarca, Carnavalul este sărbătorit prin dans în urul unui „unhsa” sau „yunsa”, un copac decorat cu orice, de la panglici, fructe, baloane și chiar sticle de alcool. "Unsha" este în cele din urmă tăiat și oamenii se grăbesc să adune premiile cu care acesta a fost împodobit. Așadar, dacă vreți să experimentați un Carnaval în Peru, este recomandată să mergeți în Ica sau Cajamarca. Tradiția și suflul petrecerilor vor face deliciul sejurului vostru.

Gina Rotaru

Foto: www.flickr.com/ www.apathapart.wordpress.com

Publicat in: februarie 2013
Inapoi la categoria «« Evenimente

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement