Balena albă vorbitoare (video)

Home « Evenimente « Inedit

Descoperire fascinantă a oamenilor de știință din Statele unite ale Americii! O balenă albă a învățat să comunice cu oamenii... prin cuvinte. Un clip cu animalul marin a impresionat întreaga planetă! Balena albă a început să imite vorbirea oamenilor, după ani buni de conviețuire alături de oameni, îngrijitorii săi. Cu toate acestea, vorbirea lui a fost spontană, lăsându-i pe cei prezenți cu gurile căscate! Vorbim despre celebra balenă albă NOC, care a învățat cuvintele și semnificația acestora, după ce și-a petrecut aproape întreaga viață în jurul oamenilor, care îi deveniseră și prieteni.

Balena albă face parte din specia „beluga”, care poate emite sunete extrem de înalte. Dar pentru că nu au laringe, precum oamenii, nu pot rosti cuvinte. Cu toate acestea, NOC a făcut-o! Cum a reușit și ce a determinat-o pe micuța balenă să facă un asemenea efort? Marea majoritate a oamenilor crede că a fost o demonstrație de pietenie, în urma apropierii puternice de îngrijitorii săi.

Primele cuvinte – o cerere

NOC s-a născut alături de delfini la Fundaţia pentru Mamifere Marine din San Diego. Balena a trăit tot timpul printre oameni. Animalele erau antrenate să facă acrobații și imite modelul și durata sunetelor emise de om. Însă, niciun animal nu a încercat vreodată să scoată sunete omenești. Ei bine NOC a făcut-o!

La vârsta de 9 ani a început să scoată sunete mult mai joase decât normalul pentru specia ei. Într-o zi, un scufundător al Fundaţiei Naţionale a Mamiferelor Marine din California a ieșit la suprafața apei și a întrebat cine l-a strigat, spunându-i să iasă... Cei prezenți s-au arătat nedumeriți, realizând rapid că NOC rostise acele cuvinte.

Motivația de a stabili un contact

Imediat după descoperire, o echipă de oameni a făcut o înregistrare audio, cu ajutorul căreia au descoperit că NOC își dezvoltase abilitatea de a schimba presiunea din cavitatea sa nazală, reușind astfel să scoată sunete omenești. O abilitate dezvoltată în timp, cu mult foarte mult efort, ținând cont că balenele nu au laringe, precum oamenii.

„Observaţiile noastre indică faptul că balena albă a reușit să-și modifice tehnicile vocale pentru a scoate sunete similare vorbirii omenești. Un asemenea efort arată motivaţia animalului marin de a stabili un contact cu oamenii”, a declarat cercetătorul Sam Ridgway.

Noc a început să vorbească pe limba noastră în urmă cu ani buni, însă oamenii de știință au lansat înregistrarea minune cu NOC vorbind abia zilele trecute. Din nefericire, îndrăgita balenă albă s-a stins din viață în urmă cu cinci ani. Cercetătorii au publicat clipul în memoria lui NOC, care a demonstrat că balenele au capacitatea de a imita vocea umană, dacă sunt cu adevărat determinate să o facă.

Gina Rotaru

Foto: theblaze.com

Publicat in: octombrie 2012
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement