100 de ani de la dezastrul Titanicului: Ştiaţi că...

Home « Evenimente « Inedit

După ce v-am spus în detaliu întreaga poveste a Transatlanticului "de nescufundat" Titanic, care a lovit un aisberg şi s-a scufundat, pe 15 aprilie 1912, la o adâncime de peste 3.800 de metri, ne-am gândit că ar fi interesant să aflaţi şi câtvea curiozităţi. Ştiaţi că … dezastrul Titanicului a evidenţiat importanţa asigurărilor de viaţă prin daunele plătite familiilor victimelor. Dar că … ... MetLife, Inc., reprezentată în România de Alico Asigurari şi Alico Pensii, a plătit prima despăgubire pentru deces în urma catastrofei.

La o scurtă răsfoire a istoriei am aflat că în 1912, MetLife a fost prima companie de asigurări care plătit o despăgubire pentru deces în cazul incidentului naval Titanic. Valoarea despăgubirii s-a ridicat la 1.000 de dolari. Mai ştim cu siguranţă că Henry Sutehall din New York nu s-a numărat printre cei 705 supravieţuitori din peste 2.200 de pasageri, iar solicitarea de despăgubire pentru poliţa sa de asigurare de viaţă a fost soluţionată în favoarea "mamei tânărului, fără dovezi sau excepţii, renunţându-se chiar şi la dovada decesului". În altă ordine de ideei, cel mai tânăr supravieţuitor al navei a fost Milvina Dean din Marea Britanie, care la data dezastrului împlinea şase săptămâni. Mama şi fratele ei au fost salvaţi, însă tatăl Millvinei, în vârstă de 27 de ani, nu a supravieţuit.Name

Dar, prima despăgubire plătită de MetLife pentru incidentul naval Titanic reprezintă doar începutul implicării companiei americane în dezastrul Titanicului. Două surse diferite confirmă că MetLife a pus la dispoziţia Crucii Roşii din America sediul său central pentru desfăşurarea eforturilor administrative de ajutorare a supravieţuitorilor. Deoarece majoritatea supravieşuitorilor catastrofei Titanicului nu erau locuitori ai oraşului New York, raportul întocmit de Crucea Roşie indică faptul că "o mare parte a activităţii sale a fost realizată inevitabil prin corespondenţă".

The New York Times relata la acea vreme că ajutorul se acorda în două încăperi din "Metropolitan Life Building" – fostul sediu central al MetLife, din Madison Avenue, nr. 1, New York – precizându-se că în una dintre încăperi "se primeau şi se distribuiau haine, iar cealaltă era dedicată pentru ajutor imediat, financiar, transport, cazare temporară şi realizarea documentelor de plată". De asemenea, raportul oficial al Crucii Roşii din 1913 remarca faptul că sediul era "echipat cu serviciu de telefonie, hârtie pentru imprimantă, formularele necesare de completat şi fişe de catalog", precum şi mobilier.Name

Mai mult, publicaţia Daily Bulletin, redactată de MetLife, relata pe 26 aprilie 1912, într-un articol intitulat "Activitatea Comitetului de Ajutorare", că "25.000 de dolari au fost donaţi către Comitetul de Ajutorare a Femeilor" şi că "acest comitet a beneficiat de aproximativ o treime din contribuţii, până în prezent".

De asemenea, articolul menţiona că acest comitet îşi desfăşura activitatea în birourile din clădirea Metropolitan, de pe Madison Avenue, nr.1. Se relatează că MetLife "a pus la dispoziţie cinci camere, telefoane şi stenografi", iar "una dintre camere este plină cu haine, iar ajutoarele sunt acordate supravieţuitorilor cât de repede cu putinţă".

Sperăm că aceste câteva rânduri de istorie legate de despăgubirile plătite supravieţuitorilor şi postate de echipa Nautica Magazine să vă fi făcut mult mai curioşi. Lectură plăcută în continuare!

Sursa foto: nairaland.com

Publicat in: aprilie 2012
Etichete pentru acest articol: povestea titanicului, titanic
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement