MUSA, un muzeu subacvatic monumental

Home « Evenimente « Expozitii

MUSA (Muzeul Subacvatic De Arte) este un proiect inovator conceput pentru a contracara efectele schimbărilor climatice asupra oceanelor şi barierelor de corali.

Proiectul MUSA a început atunci când Jason DeCaires Taylor, un artist englez, a făcut echipă cu Jaime Gonzalez, director al Parcului Naţional, şi Roberto Diaz, preşedinte al Asociaţiei nautice pentru Cancun şi Insula Mujeres (Insula Muierilor).

Ceva trebuia să fie făcut cu privire la daunele din zonele cu recifuri, provocate fie de fenomenele naturii (uragane, furtuni tropicale), fie de oameni. Aşa că, cei trei experţi au venit cu ideea de a scufunda statui de dimensiuni mari, în scopul de a crea o zonă uimitoare, unde recifuri de corali ar putea să crească şi în care viaţa marină să prospere. Adică muzeul subacvatic Cancun.

 

Acest muzeu este situat chiar în largul coastei Insulei Muerilor (Mexic), a fost deschis oficial publicului la 26 noiembrie 2010 şi constă în 12 galerii care conţin aproape 1364 habitate artificiale.

Muzeul subacvatic este format acum din trei "saloane" şi include peste 460 de statui, făcute de către Jason şi alţi artişti locali, inclusiv localnici din Puerto Morelos. 400 dintre ele au fost scufundate în 2010 şi 50 adăugate în august 2012.

Name
Ca mai toate proiectele lui Jason, sculpturile sunt făcute din beton şi sunt ecologice, oferind posibilitatea coralilor de a forma adevărate bariere în timp. Ele sunt realizate dintr-un amestec de ciment, nisip şi compuşi de siliciu (un mix cu pH neutru). Mai exact, la realizarea statuilor, care a durat 18 luni, s-au utilizat 120 tone de ciment, nisip şi pietriş, circa 4 km de fibră de sticlă şi 400 kg de polimeri siliconici.

Proiectul subacvatic cuprinde Muzeul "La Evolucion Silenciosa", "La Jardinera de la Esperanza", "Coleccionista de los Sueños", "Hombre en Llamas", "La promesa", "Inercia", "Anthropocene", "Herencia" şi "Vacio", toate create de către Jason DeCaires Taylor.

 

Muzeul în care sunt expuse sculpturile este, de departe, un loc unic şi fascinant, care "reflectă natura trecătoare a vieţii noastre", aşa cum declară însuşi artistul britanic.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: gearaffiti.com

 


 

Publicat in: martie 2014
Etichete pentru acest articol: apa, bariere de corali, Insula Muierilor, muzeu subacvatic, recif
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement