Expoziţie de măşti româneşti, la Carnavalul de la Veneţia!

Home « Evenimente « Expozitii

Românii petrec venețian! Carnavalul de la Veneția de anul acesta deține și o expoziție de măști și costume românești! Nu e o glumă! În sfârșit, România a intrat în lumea bună! Institutul Cultural Român a anunțat că expoziţia „România: Costume şi măşti populare de ceremonie” va fi prezentată la Veneţia, în timpul carnavalului. Evenimentul va avea loc la Scuola Grande di San Teodoro din Veneţia, iar tema carnavalului din acest an este „Vivi in colori” (Trăiește în culori).

Expoziția „România: Costume şi măşti populare de ceremonie” va putea fi admirată la carnavalul venețian începând cu 2 februarie, de la ora 12.00. Românii noștri își vor prezenta accesoriile populare românești, croite manual. Accesorii cu statut de podoabe în portul popular, care au primit rolul de „mărci ceremoniale”.

Mărci ceremoniale românești

În cadrul expoziției „România: Costume şi măşti populare de ceremonie” vor fi prezentare piese de rezistență din costumele populare românești. Printre ele se vor regăsi „Cununa de mireasă”, „peana de ginere” (podoabă de căciulă), „ştergarul de naş”, „baltagul de vornic”, „ciocanul de uspeţe”, alături de „însemnele colindătorilor” (podoabe de căciulă), „pălăriile Căluşarilor” şi măştile celor care practică „Jocurile de priveghi” sau pe cele de renovare augurală a timpului la Anul Nou. Toate aceste completează costumul ceremonial, conferindu-i o identitate inconfundabilă, în consens cu specificul evenimentului în care apar. A Carnavalului de la Veneția.

Demonstrație românească, pe tărâm venețian

De asemenea, pe durata desfăşurării expoziţiei "România: costume şi măşti populare de ceremonie", Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti va realiza în Noua Galerie (Cannaregio 2215) a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia o expoziţie de artă populară românească. În cadrul acesteia vor fi prezentate creaţii textile (covoare şi piese de vestimentaţie tradiţională). Și, pe lângă toate acestea, meşterul Paul Buţă va face demonstraţii de creare a măştilor populare româneşti. Un eveniment important, care va reuși să promoveze portul tradițional românesc, în cadrul celui mai prestigios eveniment venețian, urmărit cu admirație în întreaga lume.

Gina Rotaru

Publicat in: ianuarie 2013
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement