Artefacte de pe Titanic, scoase la licitație (foto)

Home « Evenimente « Expozitii

Una dintre comorile subacvatice cele mai de preț ale lumii a fost scoasă la licitație. Vorbim despre peste 5.000 de obiecte cu o impresionantă bogăție istorică au fost recuperate de pe epava navei Titanic, ele fiind scoase spre vânzare în cadrul unei licitații de anvergură organizată în Guernsey, din Manhattan, New York. Comoara este formată din artefacte de diferite dimeniuni, pornind de la o agrafă de păr, până la o bucată din coca legendarei ambarcațiuni. Licitația s-a organizat pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la producerea dezastrului. Prețul preconizat pentru aceste obiecte istorice?

Această licitație este considerată a fi una dintre cele mai semnificative din întreaga istorie. Dezastrul Titanicului a devenit o legendă de peste 100 de ani, care trezește un interes imens fiecărei generații. Iar obiectele colectate de pe fundul oceanului sunt adevărate comori istorice, care valorează sume exorbitante.

Ce conține colecția de artefacte de pe Titanic

Colecția de artefacte a fost creată în timp, în urma expedițiilor epavei realizate în anii 1987, 1993, 1994, 1996, 1998, 2000 și 2004. Colecția care va fi scoasă la licitație conține de la cele mai mici obiecte personale ale pasagerilor, până la părți de dimensiuni mari din navă precum coca.

Artefactele includ coca (partea masivă), cârma navei, bacnote vechi, pălării, lămpi, statuete, binocluri, veselă din argint și porțelan, ochelari de vedere, pahar de cristal, sticle, accesoriile ambarcațiunii, genți (de damă și de voyage), piese vestimentare, diferite sculpturi din bronz și multe alte lucruri personale aflate la bordul ambarcațiunii. Din listă nu lipsesc piesele de rezistență: bijuteriile vintage. O colecție impresionantă care conține piese extrem de valoroase precum butoane din aur, cercei din aur alb și gaben, un inel din aur alb cu diamant și o brățară din aur galben încrustată cu diamante.

Prețul colecției de artefacte

Iar la o asemenea înșiruire de o valoare istorică impresionantă, există și un preț peste măsura așteptărilor. Colecția de artefacte a fost evaluată în anul 2007 la suma de 189 millioane de dolari. La această achiziție se include și drepturi de proprietate intelectuală asupra unor documente scoase la suprafață de scafandri. În ciuda accesului liber pentru populație, organizatorii licitației nu vor să vândă artefactele cu amănuntul. Prin hotărâre judecătorească, elementele nu pot fi vândute individual și trebuie să meargă la un singur cumpărător, care este de acord să pătreze obiectele în mod corespunzător și să le pună la dispoziția publicului pentru vizualizare.

Istoria vasului Titanic

Titanic s-a născut în anul 1912 ca cel mai luxos vas din lume. El și-a ridicat ancora din portul britanic Southamptom și a pornit într-o călătorie pe între Europa şi Statele Unite în data de 10 aprilie 1912, iar la bordul ei se aflau aproape 2.300 de oameni. După o călătorie de cinci zile pe mare, nava s-a lovit de un iceberg. În data de 15 aprilie 1912, Titanic s-a scufundat în Atlanticul de Nord. În timpul tragediei și-au pierdut viața peste 1.500 de pasageri, doar 700 de oameni reușind să supraviețuiască.

Potrivit autorităților, cauzele tragediei au fost viteza de navigare, neatenția și coliziunea puternică cu icebergul. Echipajul navei a realizat prea târziu că Titanic se scufundă, reușind să umple cele 20 de bărci de salvare la o capacitate de doar 60%. Scufundarea Titanicului este cea mai mediatizată tragedie maritimă petrecută vreodată în larg.

Gina Rotaru

Sursa + foto: www.guardian.co.uk/

Publicat in: octombrie 2012
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement