Cea mai frumoasă cursă din lume?

Home « Evenimente « Concursuri

Emiratul Dubai stabileşte cote tot mai înalte, care pot fi întrecute cu greu chiar şi de ţări cu tradiţie în arta navigţiei. Acest stat recreează şi aduce în actualitate o nouă „vârstă de aur a construcţiilor navale. Echipa Nautica vă prezintă în câteva rânduri poate chiar cea mai frumoasă cursă de bărci din lume.

Zburând parcă peste suprafaţa apei, pânzele albe, strălucitoare reprezintă o imagine de o eleganţă atemporală. Însă toate cele 99 de vase construite din lemn, şi care iau parte an de an la cursa Al Gaffal, nu sunt pur şi simplu un conglomerart de ambarcaţiuni „aruncate“ în apă, într-o zi frumoasă. Acestea reprezintă, de asemenea, menţinerea în viaţă a unei vechi tradiţii a construcţiilor navale şi care aminteşte de timpurile greceşti şi romane. Navele - uşor de recunoscut prin velele lor triunghiulare - au fost folosite odată pe rutele comerciale din Oceanul Indian.

Ele au devenit, însă, în prezent, parte dintr-un proiect care creşte cu fiecare ediţie, devenind o aglomerare mai puţin obişnuită. Dar Al Gaffal le permite, astfel, câtorva mii de spectatori, poziţionaţi pe malurile din apropiere de Dubai, să le vedea în toată splendoarea lor. În anul în care a ajuns la cea de-a 22-a ediţie, cursa şi-a luat avânt de la Sir Bu Nair Island, aproape de coasta cu Iranul, şi s-a încheiat chiar în faţa „Club International Marine“ din Emiratul Dubai. Chiar dacă acesta a început la 6:30 a.m., până la prânz multe dintre ambarcaţiunile cu o lungime de peste 60 de picioare trecuseră deja linia de sosire.

Omagiu „căutătorilor de perle

Potrivit Daily Mail, organizatorii au ales Sir Bu Nair ca punct de plecare, deoarece acesta este locul în care căutătorii de perle – cei care au pus umărul la ridicarea economiei timpurii din Dubai – s-au oprit să se odihnească în drumul spre casa lor, după luni bune pe mare. Cărţile vechi amintesc că ei practicau scufundarea în apnee, limitată în timp la câteva minute, deoarece rezerva de oxigen a organismului este redusă, iar creşterea nivelului de dioxid de carbon în sânge produce excitarea centrilor respiratori, manifestată printr-o senzaţie imperioasă de a respira. Totuşi, prin antrenament, timpul de scufundare în apnee ajungea chiar şi la 15 minute (la doar 10% dintrei ei), timp în care aceştia puteau scotoci în voie după perle.

Într-una din următoarele ediţii, echipa Nautica vă va spune întreaga poveste a căutătorilor de perle şi multe alte detalii despre bogăţia scoasă din adâncuri!

Autor: Marian Crăciun


Sursa foto: AFP/ Getty Images

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Evenimente

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement