Yachturile sunt...pe val

Home « Ambarcatiuni « Yaht

Până nu demult, să ai un yacht pe care să-l etalezi prin cele mai renumite porturi din lume era considerat un adevărat act de exhibiţionism.

 

De câţiva ani, oamenii cu multă dare de mână, vrând ceva nou, dincolo de "banalele" supermaşini, şi-au îndreptat atenţia şi buzunarul spre piaţa yachturilor, achiziţionându-şi adevărate bijuterii plutitoare care costă milioane de dolari.

E suficientă o plimbare prin porturile de pe Mediterană pentru a lua pulsul economiei luxului. De departe, portul din Monte Carlo rămâne o expoziţie permanentă de mega-yachturi, unde cei bogaţi se întreg în a-şi etala "proprietăţile" pe roţi, în timp ce portul din Cannes reuşeşte să-i adune laolaltă pe iubitorii luxului, care, după o zi pe mare, iau cina la lumina lumânărilor pe puntea yachturilor de milioane de euro.

Pentru majoritatea bogătaşilor, yachturile rămân unul dintre simbolurile statutului social pentru care se luptă uneori mai intens decât pentru preluarea unei companii.

Între timp, din cauza crizei financiare, piaţa yachturilor a avut de înfruntat valuri putenice, chiar furtuni în unele cazuri. Spre exemplu, Ferretti, unul dintre cei mai mari producători de yachturi, care în 2007 a fost achiziţionat de fondul de investiţii britanic Candover, a fost la un pas de a intra sub controlul statului italian din cauza datoriilor, iar producătorul francez de yachturi de lux Couach (companie listată la bursa din Franţa, cu 300 de angajaţi şi 80 de milioane de euro cifra de afaceri) a cerut protecţie împotriva falimentului.

De suferit de pe urma crizei financiare au avut şi proprietarii de yachturi de lux, care nu s-au mai încumetat să-şi scoată "frumuseţile" din garaj. Atât de tare scăzuse piaţa yachturilor, încât, în perioada noiembrie 2008 - februarie 2009, a fost complet blocată! Cu toate astea, soarele a răsărit (într-un final) şi pe strada pasionaţilor de lux, iar porturile mari sunt din nou în forfotă, datorită ambarcaţiunilor care parchează cu săptămânile sau lunile.

Ca să nu mai spunem de companiile producătoare de yachturi, care se declară din nou satisfăcute: "Cei foarte bogaţi, cu toate că au pierdut 20-30% din avere, s-au plictisit să nu mai cheltuiască. În consecinţă, piaţa high-end a început să îşi revină. De exemplu, în patru zile am vândut patru mega-yachturi din gama Benetti.”, declară chiar Paolo Vitelli, fondatorul şi directorul executiv al grupului Azimut-Benetti, cel mai mare producător de iahturi din lume, care în 2008 a produs ambarcaţiuni în valoare de 960 de milioane de euro.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: wallpaperweb.org

 

Publicat in: decembrie 2013
Etichete pentru acest articol: ambarcatiuni, de lux, marina, porturi, yacht
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement