Rainbow Warrior III - o nava de prestigiu

Home « Ambarcatiuni « Yaht

Nava Greenpeace Rainbow Warrior III a vizitat Croaţia de pe data de 15 iulie până pe 23 iulie şi a fost deschisă publicului în patru porturi croate: Split, Zadar, Rijeka şi Pula. Această navă este a treia cu acelaşi nume din flota Greenpeace, numită după nava originală, Rainbow Warrior I, care a fost atacată şi scufundată în 1985, de către un grup de şase sabotori în portul Auckland, Noua Zeelandă.

 

Franţa a trimis agenţi pentru a preveni acţiunea celor de la Greenpeace, care voiau să observe şi să măsoare ilegal efectele testelor nucleare pe care armata franceză le-a executat în sudul Pacificului, în Mururoa. Înainte de aceasta, activiştii Greenpeace au evacuat 300 de locuitori de pe Insulelele Marshall, care au avut de suferit din cauza exploziilor bombelor nucleare în Polinezia franceză, iar întreaga poveste a avut un efect foarte puternic în climatul politic al Franţei. Nava a fost distrusă de două bombe în 1985, pe 10 iulie. În timpul acestui atac, fotograful portughez Fernando Pereira a murit. Franţa a fost nevoită să renunţe la testele nucleare pentru 10 ani.

 

Rainbow Warrior II s-a pensionat după 22 de ani de activitate.


Misiunea actualului Rainbow Warrior este lupta împotriva încălzirii globale, promovarea energiei ce provine din surse regenerabile şi dezvoltarea durabilă. În timpul perioadei în care a stat în Croaţia, ţara a fost vizitată de un număr mare de investitori croaţi, lideri locali, MEPs, experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile. Nava a putut, de asemenea, fi vizitată de locuitori şi jurnalişti, în funcţie de program.

 

Rainbow Warrior a servit ca o legătură între investitori, profesionişti, autorităţile locale şi organizaţiile nonguvernamentale pentru a implementa soluţii practice la problema încălzirii globale. Principalul motiv al vizitei a fost găsirea soluţiilor, în principal în aplicarea energiei solare şi a celei eoliene. Aceste tehnologii vor scădea numărul şomerilor, vor dezvolta economia locală şi vor reduce dependenţa de energia importată.

Rainbow Warrior III a fost proiectat şi construit special pentru Greenpeace. Unul dintre principiile cele mai importante este sensibilitatea ecologică. Sistemul de propulsie electrică (7 noduri, doar 300 kW) şi cel mai ridicat standard ecologic pentru toate motoarele (IMO Tier-II), precum şi purificarea gazelor de eşapament, reducerea emisiilor de oxizi de nigren şi a pulberilor în suspensie, tratamente biologice pentru apa reziduală şi „apa gri“, toate constituie o muncă după principiile Eco.


Rainbow Warrior III este un mega iaht de 19 metri lungime, în valoare de 17.5 milioane de euro. Nava călătoreşte întregul an. Înainte de Croaţia, nava a vizitat Italia, Spania, Grecia, iar Slovenia este cea care urmează. Echipajul permanent se schimbă o dată la 3 luni şi în timpul fiecărei vizite în fiecare ţară, Rainbow Warrior III are voluntari locali care vorbesc limbile respective şi care înţeleg problemele. În fiecare ţară, Greenpeace alege poveştile locale. În Croaţia, există o problemă în legătură cu energia solară.


Croaţia este o ţară care are anual aproximativ 2,700 de ore de soare. Cu toate acestea, în ciuda surselor energetice potenţiale, ţara se află la capătul listei ţărilor care exploatează astfel de oportunităţi. Exploatarea energiei solare este de aproape zece ori mai mică decât în Slovenia, care are mai puţin soare, şi de douăzeci de ori mai puţin decât în Slovacia. Trendul investiţiilor în energia ce provine din surse regenerabile este în creştere. Greenpeace Croaţia a lansat o petiţie ce intenţionează să determine Guvernul croat să îndepărteze barierele administrative şi să investească în energia ce vine din surse regenerabile.

 

 

 

Autor: Hrvoje81/Fraxinus

sursa foto: eluniversal.com.co

Publicat in: iulie 2014
Etichete pentru acest articol: Greenpeace Rainbow Warrior III, iaht, nava, yacht
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement