Cine sunt proprietarii celor mai mari yacht-uri din lume? (foto)

Home « Ambarcatiuni « Yaht

Ce au în comun următorii: Roman Abramovici, Paul Allen, Dennis Washington, Larry Ellison, Steven Spielberg, Dinu Patriciu, George Copos şi Ioan Niculae? Şi nu vorbim aici doar de faptul că pe toţi îi veţi regăsi în Topurile Forbes. Vă spunem noi.

Primii figurează pe lista proprietarilor cu unele din cele mai mari 100 de yacht-uri din lume - un club în care se regăsesc cele mai exclusiviste persoane de pe planetă -, iar personajele „locale“ sunt printre cei mai bogaţi români cu yacht-uri. Cei pe care i-am remarcat noi sunt dintre cei mulţi!

Revenind la cei bogaţi cu adevărat, revista Forbes a estimat că acest club (al celor mai mari 100 de yacht-uri) valorează circa 10 miliarde de dolari, iar puse cap la cap bărcile ar însuma aproape zece kilometri. Cu toate acestea, trebuie să ştiţi că ambarcaţiunile nu sunt simple nave, vapoare de pasageri şi nici un sunt simbol al unui stil de viaţă adaptat pentru yachting. Acestea sunt făcute la comandă, de la liniile subacvatice la stilul „topsides“, de la geamuri şi până la ultimul şurub din sala maşinilor. De la clasicele celebre, cum ar fi „Christina O“, deţinută de Onassis, până la futurista „A“ - care aparţine, azi, miliardarului rus Andrey Melnichenko -, topul 100 este un amestec eclectic de stiluri şi gusturi.

Trebuie spus, însă, că ambarcaţiunea de 147 metri, „Prinţul Abdulaziz“, numărul 4 în Top, a fost construită pentru 184 milioane dolari în 1984, în timp ce nava lui Larry Ellison - „Rising Sun“ (recent vândută lui David Geffen) - locul 7 în listă, cu o lungime de 138 m, ar fi costat peste 290 milioane dolari în 2005. În ceea ce priveşte preţurile de revânzare, nimeni nu ştie cât de mult a plătit Abramovich pentru „Pelorus“ atunci când a cumpărat-o de la proprietarul ei din Arabia Saudită, imediat după ce a fost construită în 2003. Însă zvonurile arată că Geffen s-a despărţit de cel puţin 300 milioane dolari atunci când a cumpărat ambarcațiunea de la Ellison, anul trecut.

Desigur, aceste sume nu sunt atât de importante pentru majoritatea proprietarilor şi, într-adevăr, unii dintre ei au intenţia de a continua cursa „înarmărilor“ cu yahct-uri. Roman Abramovici, David Geffen şi Paul Allen deţin deja fiecare câte două yacht-uri, care figurează în Top 100, cu lungimi combinate de 277.5 metri, 253 metri şi, respectiv, 219 metri.

Dacă vă întrebaţi ce yacht deţine supremaţia până acum, vă spunem noi. „Eclipse“, ultimul yacht al lui Abramovici, care a fost lansat la sfârşitul anului 2010, ajunge la 162,5 metri şi, în prezent, domneşte ca fiind cel mai mare yacht privat. Acesta poate găzdui în mod confortabil 30 de persoane în 15 cabine încăpătoare şi deţine o piscină cu o lungime de 16 metri, care se poate transforma într-un ring de dans.

Şi miliardarii români au bărci „de milioane

În final, nu putem să îi trecem cu vederea nici pe miliardarii din România. Deşi sumele pe care ei le deţin nu se apropie de cele ale celor din Topul Forbes realizat la nivel mondial, ambarcaţiunile românilor sunt însă destul de impresionante. Pentru piaţa locală, bineînţeles! Printre primii pe listă este Dinu Patriciu, care deţine sau deţinea anul trecut (n. red. - criza i-a afectat puternic afacerile în ultimul an) un yacht „Ferretti“ pentru care ar fi plătit circa trei milioane de euro. În schimb, pentru plimbările pe Snagov, el a achiziţionat o barcă „Mastercraft“ de lux în valoare de circa 130.000 de euro. Omul de afaceri este proprietar şi al altor ambarcaţiuni în diverse porturi de lux. Următorii pe listă sunt Ioan Niculae, dar şi Ioan Neculaie, ambii patroni de echipe de fotbal, dar şi George Copos, un împătimit al yachting-ului şi al sporturilor cu vele.

Remarcăm că, alături de Patriciu, mulţi alţii şi-au ancorat lângă pontoanele de la Snagov ambarcaţiuni exclusiviste. Printre ei se regăsec Irinel Columbeanu, care a investit în barca lui, potrivit Cancan.ro, 130.000 de euro, dar şi omul de afaceri Bibi Galan, care, din pasiune, a alocat 250.000 de euro pe o „Riva“ de colecţie construită în anii ’60, special pentru lacul Como din Italia. Pe listă se regăsesc Yoav Stern, Remus Truică, dar şi Căşuneanu Jr., precum şi Cosmin Olăroiu cu un „Malibu Wakesetter“ de 100.000 de euro.

Dacă în călătoriile voastre aţi fotografiat yacht-uri „impunătoare“ le aşteptăm pe adresa de e-mail a redacţiei şi, ulterior, le vom face publice.

Autor: Marian Cărciun

Surse foto: superyachttimes.com/ businessday.com.au/ yacht-charter-dlb.co.uk/ wakeboarder.com

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement