Taxi plutitor... pentru orașe

Home « Ambarcatiuni « Inedit

Nervii, gălăgia și poluarea de pe șoselele supraaglomerate ale lumii ar putea deveni istorie! O tehnologie nou-nouță este pe cale să ne scape definitiv de poluarea provocată de fumul din țevițe de eșapament ale autoturismelor. Nu este vorba despre un sistem de ecologizare pentru mașini, ci de noi vehicule... plutitoare. Două mari companii au creat capsule marine, destinate transportului populației prin mediul urban. Tehnologie care urmează să înlocuiască, încet, dar sigur, transportul rutier clasic.

Având în vedere problemele tot mai mari provocate de aglomerația în trafic, în zonele urbane, compania Curve Creative și compania irlandeză Industrial Design Studio au venit cu un concept inedit de design, numit CAT (City Acvatic de Transport). Oamenii vor putea ocoli orașul pe apă și vor putea  coborî în docuri aflate în apropierea destinației lor.

Cu bula pe mare

Un vehicul marin, care seamănă cu o mini-navă spațială, a fost proiectat cu scopul de a înlocui în orașele mari transportul rutier cu transportul maritim individual. Nu este un proiect imaginar, ci este pe cale să se concretizeze. Singura problemă... nu pot fi folosite în țările care nu sunt împrejmuite sau străbătute de apă. Însă, nu vă faceți probleme... la cum evoluează tehnologia, mâine, poimâine ne vom trezi cu capsule zburătoare, tot în formă de bule... nu credeți?

Însă, până atunci, să revenim la descoperirea noastră: conceptul urban care ar putea face găuri mari în buzunarele firmelor petroliere. Capsulele marine, cum ne place nouă să le denumim, pot fi folosite atât pentru transport, cât și pentru plimbări relaxante pe apă. Sunt micuțe, seamănă cu navete spațiale de mici dimensiuni și sunt economice, având un sistem individual de propulsie electrică.

Wi-Fi și puncte de alimentare

Capsulele au fost create în urma unui amplu proiect, pentru fluidizarea traficului rutier. Iar cum șoselele au devenit insuficiente și neîncăpătoare, companiile s-au gândit să folosească marea ca spațiu de transport, nu doar în scop comercial, ci și individial. Și le-a ieșit!

Întregul sistem se dovedește a fi o afacere profitabilă și de viitor. El include o facilitate online pentru posibilii clienți, care își vor putea face o pre-rezervare CAT. În capsula marină vor putea fi transportați patru pasageri. Mai mult, capsula marină cuprinde şi un loc cu o rotație de 360 de grade, o masă centrală şi un acoperiş rabatabil.

Interiorul este amenajat într-un mod inteligent, care se pliază pe necesitățile fiecărui client. Există un sistem de Wi-Fi, puncte de alimentare pentru laptop-uri și alte gadget-uri electronice pentru entertaiment. CAT este clar viitorul transportului individual, mini capsulele fiind proiectate pentru a fi utilizate în câţiva ani de cât mai multă populație. Ce spui, te-ar tenta un astfel de transport?

            Autor: Gina Rotaru

Sursa foto: marineinsight.com

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement