Speranța, goeleta celebră a României (foto)

Home « Ambarcatiuni « Inedit

Goeleta sau goélette (în franceză) este un velier cu două catarge, pe care se află multiple pânze montate la diferite grade de înclinare. Este o ambarcațiune trainică, construită adesea manual, din lemn gros, dar cu o finețe personalizată prin scuplturi aparte, în funcție de tradițiile locului în care este realizată. Goeletele sunt tradițional din Olanda, însă frumusețea lor le-a făcut să fie adoptate și de alte țări, printre care și de România!

 

Goeleta a fost folosită pentru prima dată de olandezi, în secolul al XV-lea, în secolul următor ele fiind adoptate și perecționate de francezi, englezi, americani și canadieni! Trei dintre cele mai faimoase goelete de concurs aveau aproximativ 45 de metri în lungime și se numeau America, Atlantic și Bluenose. În România, o singură goeletă a cunoscut celebritatea: Speranța! O goeletă tip velier, care a aparținut scriitorului Radu Tudoran! Speranța poartă numele a două goelete, una reală care a apărut în serialele „Toate Pânzele sus” și „Doi ani de vacanță”, iar cealaltă este ficțională și se regăsește în romanul „Toate pânzele sus!”, scris de Radu Tudoran. Ambele modele au aparținut scriitorului român Radu Tudoran !

Speranță dezmembrată în 1980

Goeleta reală Speranța a fost o ambarcațiune cu două catarge pe care sriitorul Radu Tudoran a achiziționat-o din Franța la sfârșitul anilor 1940, când visa să facă înconjurul lumii la bordul ei. Speranța a fost naționalizată în 1950 și a început să fie lansată ăe apă la Constanța în anul 1972 pentru filmarea serialelor „Doi ani de vacanță” de Sergiu Nicolaescu și Gilles Grangier și „Toate pînzele sus! ”de Mircea Mureșan (după romanul lui Radu Tudoran). Activitatea ei s-a încheiat în 1976, la finalizarea filmelor, iar în 1980 goeleta a fost dezmembrată din cauza lipsei de fonduri și a interesului necesar pentru păstrarea ei în patrimoniul naval al țării.

Speranța fictivă poartă denumirea de L'Espérance în romanul lui Radu Tudoran, unde fusese o navă solidă, construită în 1850 din lemn de stejar, la unul din șantierele navale din Saint-Malo din Bretania. După o carieră de circa 25 - 30 ani, goeleta fusese achiziționată de personajul Anton Lupan și prietenul său breton Pierre Vaillant cu scopul declarat de a explora Țara de Foc. Cei doi prieteni făcuseră câteva croaziere de-a lungul Mării Mediterane, însă, la un moment dat, se despart iar L'Espérance rămâne la Vaillant, ajungând în cele din urmă o epavă! Finalul nu este la fel de tris ca în realitate, întrucâ goeleta este găsită de Lupan care formează un echipaj strașnic cu ajutorul căruia recondiționează nava și o redenumește „Speranța”!

Gina Rotaru

Foto: ro.wikipedia.org

Publicat in: iunie 2013
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement