SeaOrbiter, oglinda oceanelor lumii (foto si video)

Home « Ambarcatiuni « Inedit

Acum câțiva ani existau zvonuri conform cărora o navă oceanografică futuristă, destinată explorării oceanelor lumii, este pe cale să-și facă o intrare grandioasă în lumea marină. Cunoscut sub numele de SeaOrbiter, construcția urma să servească drept laborator științific al oamenilor de știință, pentru studierea oceanelor. Ei bine, iată că acum visul devine o realitate! Echipa SeaOrbiter a anunţat că va începe construcţia la sfârșitul anului.

Ideea este a celebrului arhitect francez Jacques Rougerie. SeaOrbiter urmează să fie prima și, deocamdată, singura navă verticală din lume, cu o înălțime de 51 de metri. Pentru a avea stabilitate, două treimi din ambarcațiune vor sta sub apă, oferind ambarcațiunii flotabilitate, percum și un „sistem de colectare a peștilor destinat studiilor ecosistemului pelagic, planctonului biodiversităţii și o zonă de stocare a peștilor.“

Sea Orbiter se lansează anul viitor

Conceptul SeaOrbiter a fost creat în urmă cu 12 ani, iar până în zilele noastre arhitectul a muncit aproape zilnic la perfecționarea lui. Încă de la apariția lui publică, proiectul a fost considerat o idee futuristă, aproape imposibil de realizat. Însă, anul acesta, argumentele și datele precise redate de arhitect au convins. Construcția SeaOrbiter urmează să înceapă în luna octombrie 2012 și ar putea fi lansată în larg în anul viitor, spun proiectanții.

Pe lângă design-ul inedit, SeaOrbiter este, de asemenea, ecologic. Energia și sustenabilitatea ambarcațiunii sunt obținute cu ajutorul unui sistem eolian și prin puterea valurilor. Deşi este proiectat pentru a fi purtat de curenţii oceanici, în cadrul gigantului european al aeronauticii, EADS, se zvonește că nava de cercetare marină va avea și un motor care va funcționa cu biocombustibil, pentru a oferi o sursă de energie alternativă. „Toate aspectele tehnice sunt rezolvate, toate lucrările sunt gata“, spune Ariel Fuchs, directorul de imagine al proiectului SeaOrbiter, într-un intreviu acordat CNN.

Proiect de 52,7 milioane dolari

Proiectul, în valoare de 52,7 milioane dolari, și-a găsit deja finanțare, arhitectul Rougerie oferind în contravaloarea acestei sume informații neprețuite privind construcția SeaOrbiter. În urmă cu câțiva ani, Rougerie anunța că SeaOrbiter va deveni un instrument esenţial în explorarea oceanelor lumii şi o bază utilă și practică destinată studiului încălzirii globale și al oceanelor, care absorb aproximativ un sfert din totalul emisiilor de carbon de pe Pământ.

„Primii utilizatori vor fi cei din comunitatea ştiinţifică“, spune Rougerie. „Este conceput cu scopul de a explora oceanul într-un mod nou, oferind oamenilor posibilitatea de a trăi în mare un timp îndelungat pentru a putea observa și efectua misiuni de cercetare în domenii precum biologia marină, oceanografia și aspectele climatice.“ Proiectul a fost elaborat cu sprijinul fostului administrator NASA, Dan Goldin, şi Agenţiei Spaţiale Europeane, precum şi a altor organizaţii industriale, care urmează să contribuie la dezvoltarea sistemelor navale. Un proiect de amploare, care atrage nu doar prin concept în sine, ci și printr-un design futurist, momentan unic pe piața maritimă.

Autor: Gina Rotaru

Sursa foto: inhabitat.com

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement