Nigerul cu pirogi și pinase

Home « Ambarcatiuni « Inedit

Din noiembrie până în martie, după sezonul ploios și înainte ca soarele să ardă în toată puterea cuvântului, africanii ne invită să explorăm continentul lor cu... pirogi și pinase, două ambarcațiuni inedite care vă poată înapoi în timp. Echipa Nautica Magazine vă explică detaliat cum funcționează aceste bărcuțe primitive!

Continentul african oferă călătorii în timp la tot pasul. O adevărată excursie de neuitat să face pe pământ african, trăind la fel ca africanii pentru câteva zile: descoperirea obiceiurilor culturale, folosirea mijloacelor de transport în comun, „împrumutarea“ stilului de viață african. Deja sunteți familiarizați cu frumusețile Nilului și cu „ofertele“ sale, cum ar fi safari fishing sau plimbările cu feluca, pe care le-am prezentat în detaliu în articolele precedente. Însă nici Nigerul nu se lasă mai prejos, mai ales că în apele sale se găsesc cele mai multe grupuri de hipopotami.

Ca să te poți bucura de acest wild safari, ai nevoie de o pirogă sau de o pinasă, după buget și plăcere. Piroga este o ambarcațiune considerată rudimentară, lungă și îngustă, cu vâsle sau cu pânze, construită prin scobirea sau cioplirea unui trunchi de copac ori confecționată din piei cusute, folosită în special de populațiile din Africa, dar și în India, din insulele din sud-estul Asiei și din Oceanul Pacific. Aceasta este definiția din DEX, confirmată, de altfel, de specialiștii National Geographic. Pinasa este varianta mai modernă a transportului fluvial, înotdeauna motorizată, lungă și ușoară, foarte rapidă, cu fundul plat și folosită cu precădere pentru pescuitul litoral. Amandouă ambarcațiunile au o particularitate care le face speciale, la fel cum noi avem canotca lui Ivan Patzaichin: sunt lucrate manual, finisate de meșteri care transmit meseria din tată în fiu.

În general, excursiile pentru turiștii doritori de aventuri cu aceste două tipuri de ambarcațiuni se fac din Djenne până în Mopti, și durează două zile, dacă vreți să folosiți o pinasă sau trei, dacă alegeți piroga. Astfel de distracții pot fi achiziționate prin agențiile tour-operatoare, însă puteți să negociați și dumneavoastră la mal cu barcagii. Expresia „ça va, toubab?“  înseamnă „e totul bine, albule?“ și se folosește cel mai des pentru încheierea negocierii. În cele 2 - 3 zile de excursie, hrana se va procura exclusiv din pescuit, ceea ce va face întreaga experiență și mai interesantă. Acestea fiind spuse, vă recomandăm să împachetați rucsacii pentru că se va dormi pe malul râului, luați-vă aparatul foto/ video și pregătiți-vă de acest wild safari!

Autor: Oana Vasiliu

Sursa foto: wikipedia.org

 

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement