De la Stăpânul Inelelor, la Solar Planet (foto)

Home « Ambarcatiuni « Inedit

Economie și ecologizare marină dintr-un singur foc? Acum este posibil! O ambarcațiune de mari dimensiuni, alimentată cu energie solară a fost lansată pe apă în 2010. Urmarea: construcția este pe cale să revoluționeze industria marină de transport. Proiectul se numește Solar Planet, iar ambarcațiunea este cunoscută sub denumirea de Tûranor PlanetSolar.  O denumire derivată din operele de ficțiune pentru copii ale celebrului autor JRR Tolkien, care este recunoscut pe plan mondial cu romane precum Hobbitul și Stăpânul Inelelor. În mitologia lui  JRR Tolkien,  Tûranor înseamnă „puterea soarelui”, ea fiind descrisă în nuvela de succes „Lord of the Rings - A New Saga Begins”.

Tûranor este un catamaran de 31 de metri lungime şi 15 metri lăţime, propulsat în totalitate de electricitatea produsă de panourile fotovoltaice montate pe acoperișul plat al navei, pe o suprafață de 537 m². Ineea unei ambarcațiuni care să se poată deplasa doar cu ajutorul energie solare aparține inginerului elvețian Raphael Domjan, la mijlocul anului 2000.

În jurul lumii, doar cu soare

Pe lângă bateriile cu putere de încărcare solară, Tûranor are și un motor de rezervă, care funcționează cu combustibil diesel. Însă, până la ora actulă, acesta nu a fost pus în funcționare, catamaranul reușind să facă o călătorie în jurul lumii, fără oprire pentru alimentare, prin absorbția de energie solară. Raphael Domjan a dobândit ideea realizării unei ambarcațiuni cu motor, care să meargă exclusiv cu energie solară, citind nuvele de ficțiune ale celebrului scriitor Jules Verne. Însă, dacă la acea vreme părea un vis, în 2000, Turnador s-a transformat în realitate.

Timp de 10 ani, conceptul și ambarcațiunea s-au aflat într-o continuă dezvoltare, devenind astăzi cea mai mare ambarcațiune solară, care a existat vreodată.  Turanor a fost lansat în anul 2010 în urma unui proces de construcţie care a durat mai bine de un an. Ingineri, oameni de ştiinţă şi cercetători din întreaga lume au fost implicaţi în crearea sa, transformând această ambarcațiune într-o bijuterie maritimă. O bijuterie care duce la eliminarea costurilor majore ale combustibililor.

Specificații SolarPlanet

Nava a fost proiectat pe liniile unui yacht. Astfel, ea va putea fi utilizată și ca yacht pentru a oferi un confort sporit atât proprietarilor cât și vizitatorilor.

Pe suprafața navei sunt montate celule fotovoltaice, aplicate pe panouri solare, răspândite pe acoperișul SolarPlanet, care deține o suprafață de peste 500 de metri pătrați.

Energia solară absorbită de aceste celule (38.000 de celule) este depozitată în cutii care conțin, la rândul lor, 12 baterii făcute din litium ionizați.

Nava măsoară 31 de metri lungime, 15 metri lăţime și şase metri înălţime și se deplasează cu o viteză maximă de 14 noduri.

Ambarcațiunea poate transporta un echipaj format din 40 de persoane. Totuși, la prima călătorie, ambarcațiunea a transportat un echipaj format din șase persoane, adunate din diferite colțuri ale lumii. Printre acestea șase s-a regăsit și creatorul conceptului de barcă solară, inginerul orandez Raphael Domjan.

19 luni de navigare continuă

Imediat după lansare, Turanor s-a angajat în realizarea unui tur de 18 luni pe apele lumii, fără  strop de combustibil. A fost o adevărată provocare, care a dus-o cu bine la capăt în decurs de 19 luni. Și-a finalizat navigarea pe ruta: Monaco – Miami – Cancun – Galapagos - Brisbane - Hong-Kong - Singapore – Abu Dhabi – Monaco. Itinerarul său a inclus Galapagos, America de Sud, Asia, Abu Dhabi și apele oceanice din jurul Ecuatorului. La ora actuală, Turanor se află într-o nouă misiune. Urmează să navigheze fără oprire, pe întreaga durata a verii, în apele Mării Mediteraneene, ea aflându-se acum în drum spre Barcelona.

Catamaranul solar este o revoluție tehnologică de acest gen. PlanetSolar a reușit să îndeplinească visele cercetătorilor, care studiază de nenumărate decenii modul de utilizare și eficientizare a resurselor naturale de energie și a canalelor viabile de alimentare a abmarcațiunilor cu aceste resurse.

Autor: Gina Rotaru

Sursa foto: charterworld.com

Publicat in: august 2012
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement