BIOSwimmer – submarinul ton (foto)

Home « Ambarcatiuni « Inedit

Cibernetică în forme naturale! Sau, mai bine spus, roboți care arată precum animalele! La acest nivel a ajuns tehnologia, care se pregătește să uimească industria navală cu o invenție de-a dreptul... jucăușă! Atât pentru noi, cât și pentru speciile de pești. Nu de alta, dar în viitorul apropiat, robotica ar putea deveni cea mai bună prietenă a lumii subacvatice. Primul pas: submarinul ton! Un submarin creat după chipul și asemănarea peștelui ton, care însă are menirea de a supraveghea lumea subacvatică. Pe scurt, se ocupă de cercetare marină...

După hoteluri în formă de melc și taxiuri plutitoare, a venit vremea submarinului ton să rupă gura târgului. Oamenii de știință cred că forma naturală a peștelui ton este perfectă pentru conceperea unor noi mașinării subacvatice.

BIOSwimmer, în linii de ton

Specialiștii în robotică au ajuns să creadă că natura este rezolvarea problemelor oamenilor. Este raționamentul din spatele proiectului BIOSwimmer: un robot de supraveghere subacvatic, creat de Departamentul american pentru Securitate Internă (DHS), în departamentul Știință și Tehnologie (S&T). El a fost proiectat cu design-ul și liniile specifice peștelui ton. Înainte de BIOSwimmer, cercetătorii au mai lansat mașinării precum Robo-Bat, Robo-Fish și chiar un fluture artificial.

BIOSwimmer funcționează cu ajutorul unui pachet de baterii, care alimentează computerul de bord folosit pentru navigare. Este dotat cu un senzor de prelucrare a informațiilor de comunicare, în timp ce carcasa deține o pupă flexibilă. Seturile de înotătoare au fost montate ca la ton, ele fiind controlate cu ajutorul unor comenzi provenite de la computerul de bord. Un computer care poate fi manevrat de operatorul unui laptop, de la suprafața apei, prin internet.

Scopul design-ului BIOSwimmer

Designul unic al BIOSwimmer permite supravegherea acvatică în locuri neaccesibile unui vehicul fără pilot. Este compact și flexibil, perfect pentru accesarea zonelor strâmte și dificile. În viitor, BIOSwimmer ar putea pătrunde și reda imagini din golurile interioare ale epavelor, poate pătrunde în peșteri, cheiuri și platforme maritime neaccesibile până acum din cauza spatiilor de intrare prea strâmte. Lucrările la BIOSwimmer sunt încă în desfășurare, astfel că micul submarin ton ar putea intra la datorie, cel mai probabil, anul viitor.

Gina Rotaru

Foto: http://www.gizmag.com

Publicat in: octombrie 2012
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement