Obligatoriu sub soare: Czeers MK1, prima barcă solară din lume

Home « Ambarcatiuni « De viteza

Sursele alternative de electricitate devin din ce în ce mai utilizate în toate domeniile. În ultimii ani, a venit, însă, și rândul bărcilor să intre în revoluția motoarelor electrice. De ce ? Păi ce sursă de energie este mai fiabilă atunci când ești pe apă, bucurându-te de barca ta cu motor, dacă nu soarele ? Secretele și senzațiile ne sunt oferite de Czeers MK1, prima barcă solară din lume !

Olandezii creatori ai primei bărci solare din lume o numesc „visul fotovoltaic”: aproximativ 10 metri lungime, îmbrăcată în fibră de carbon, celule solare și tapiserie din piele portocalie. Noi le dăm dreptate, design-ul este la fel de inovator ca și creația.

Echipa olandeză Delft Technical University Solarboat a reușit să convingă Rabobank să investească în ideea lor, transformând un prototip în realitate. „Minunea” a fost lansată în cadrul Millionaire Fair: o barcă din fibră de carbon în proporție de 100%, acoperită cu celule fotovoltaice pe aproximativ toată suprafața orizontală a ambarcațiunii și un ecran LCD - control system.Name

Ce mai știe să facă ? „Zboară” cu o viteză de 30 de noduri pe apă. Bineînțeles, nici nu se poate compara cu Phenomenon, liderul ambarcațiunilor de viteză din întreaga lume, care ajunge până la 250 km/h, însă vorbim totuși de o viteză decentă pentru o ambarcațiune cu alimentare solară. 

Czeers MK1 este o adevărată barcă eco și environment friendly: nu folosește ulei și nu produce fum sau alte tipuri de gaze. Nici măcar nu se aude, motorul de 80 kw fiind foarte silențios. Pentru o ambarcațiune  care nu se alimentează în niciun mod tradițional este de-a dreptul impresionat, nu-i așa ? Și dacă mai adaugi și prima barcă solară din lume, designerii încă merită aplauze la scenă deschisă.

Meritele sunt toate ale echipe olandeze Delft Technical University Solarboat. Însă echipa Nautica Magazine se întreabă oare ce se întâmplă dacă ești în larg și se strică vremea, începe vreo furtună sau pur și simplu soarele se ascunde după nori. Momentan, Google nu ne-a putut oferi un răspuns. Voi ce spuneți că se poate întâmpla cu barca solară Czeers MK1 ?

Sursa foto: gizmag.com

Autor: Oana Vasiliu

 

Publicat in: mai 2012
Etichete pentru acest articol: barca solara, Czeers MK1
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement