Monstrul Mării Caspice (foto)

Home « Ambarcatiuni « De viteza

Puternic, nervos și extrem de atractiv! Monstrul Mării Capice este pe cale să revoluționeze piața de nave de război printr-un design și un comportament unic. Are 550 de tone, zboară la patru metri deasupra apei și poate sparge valuri uriașe cu o viteză de 400 de kilometri pe oră! Din păcate, nu este un produs realizat, ci un proiect ce urmează să se concretizeze peste mai bine de 10 ani! Însă, pentru o așa minunăție, merită așteptarea!

Designul îl face să semene cu o orcă, iar tehnologia îl propulsează pe primul loc în rândul conceptelor de nave ecologice, care urmează să apară pe piața navală în următorii ani. Ceea ce înseamnă că avem de-a face cu o navă exclusivistă, de care se vor bucura rușii.

Între navă și avion

Acest concept, numit Ekranoyacht, este un hibrid, între o ambarcațiune și un avion, care folosește așa numitul „efect de sol” (sau, mai corect spus - „efect de suprafață”). Datorită acestei proprietăți, aeronavele zboară cu legeritate foarte aproape de suprafața solului.Ei bine, Ekranoyacht poate face asta și deasupra apelor.

Zboară la 4 metri deasupra apei și poate pătrunde prin valuri de 3.5 metri înălțime. Sistemul de propulsie al motorului cu hodrogen este identic cu cel al unui yacht. Astfel că nava poate zbura cu o vitexă maximă de viteză de 400 km/h (248 mph). Vehicului ar trebui să aibă 36 de metri lungime și să ofere full confort pentru șase pasageri.

Design interior, realizat de un student

Design-ul interior a fost creat de Jaron Dickson, student la Universitatea asutraliană Monash, în liniile și cu facilitățile unui yacht. Potrivit acestuia, proiectul de design a fost realizat cu gândul de a oferi pasagerilor un stil unic, care să înlocuiască locurile și modelele de case obișnuite. „Design-ul interior a fost o parte importantă a proiectului, pentru ca oamenii că poată trece cu ușurință, de la stilul lor de trai, la Ekranoyacht. Cine știe, poate va fi și momentul în care oamenii vor renunța la regimul lor static de viață”.

Relnsarea proiectului

În ultimii ani ai Uniunii Sovietice, forțele militare ruse au construit și testat un ekranoplan (navă amfibie) numit „KM” (prescurtarea de la „Korab maket”, sau „Nava Model”, pe care americanii au numit-o „Monstrul Mării Caspice” - „Caspian Monster”). Vehiculul cântărește 550 de tone și a fost proiectat pentru a transporta soldați, tancuri și tehnică militară. Construcția a fost oprită odată cu dezintegrarea Uniunii Sovietice. Ea a fost reluată acum, însă cu un alt scop. Ekranoyacht este proiectat pentru a transporta doar civili. Deocamdată proiectul este în dezvoltare, iar autoritățile competente rusești preconizează că nava își va face apariția abia în 2025. Până atunci, v-am pregătit galeria foto de mai jos, pentru a vă face o imagine despre cum va arăta produsul final.

Gina Rotaru

Foto: interestingengineering.com

Publicat in: noiembrie 2012
Etichete pentru acest articol: ambarcatiuni viteza, Marea Caspica, noiembrie
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement