Jetsprint - aventura spectaculoasa pe apa

Home « Ambarcatiuni « De viteza

Jetsprint-ul s-a născut în Noua Zeelandă, în urmă cu vreo treizeci de ani şi a evoluat într-una dintre formele cele mai interesante şi spectaculoase în ceea ce priveşte adrenalina pe apă.

Aşa cum îi spune şi numele, jetsprint-ul presupune sprinturi spectaculoase pe apă, la viteze colosale. Practic, este vorba de bărci la fel de iuţi ca "fiarele" din F1, care "zboară" pe apă cu 200 km/h, viteză la care presiunea celor 6G e resimţită precum a unui F111.

În patria mamă (Noua Zeelandă), dar şi în Australia sau Statele Unite ale Americii, jetsprint-ul este atât de adorat, încât se organizează adevărate competiţii pe apă, unde miza este uriaşă: însăşi viaţa.

Din cauza numeroaselor pericole la care se supun concurenţii, organizatorii unor astfel de întreceri acordă o mare importanţă detaliilor tehnice. De exemplu, canalele pe care se depăşesc bolizii între ei au lăţimea cuprinsă între 4 şi 8 metri, adâncimea este de 1 metru, iar bolizii nu trec testul cântarului dacă înregistrează mai mult de 600 kg şi dezvoltă 1.200 de CP.

La bordul bărcuţei stau driver-ul şi navigatorul, iar fiecare echipă are la dispoziţie trei runde de calificări pentru a demonstra că merită să ajungă în finală. Însă, până să "îndrăznească" să ajungă acolo, concurenţii au de înfruntat penalizări, cartonaşe roşii şi… multe probleme tehnice.

Pe tot parcursul acestor întreceri, "răsturnările" de situaţie nu sunt ieşite din comun, dată fiind concurenţa acerbă ivită la virajele în curbe. Accidentele nu sunt nici ele lipsite din peisaj, de multe ori constituind unul dintre motivele pentru care mii de spectatori vin să vadă bolizii înotători.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: zimbio.com

 

 

Publicat in: martie 2014
Etichete pentru acest articol: ambarcatiuni, apa, jetsprint, sporturi pe apa
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement