Carnaval cu „șerpi” pe apă! (foto)

Home « Ambarcatiuni « De viteza

Curse de ambarcațiuni și un carnaval nautic cu totul inedit! Tradițiile indiene fac ocolul lumii prin festivaluri și ritualuri impresionante. Iar printre cele glorioase se regăsește Festivalul Kerala Boat! Un eveniment în cadrul căruia au loc spectacole dramatice pe râul Pamba, ritualuri în templul vechi, expunerea icoanei din Kerala și o paradă de ambarcațiuni „șarpe”. Nu-i poveste, ci bărcile chiar există, iar indienii navighează cu ele, pentru a alunga spiritele rele. În ciuda numelui, cursa de ambarcațiuni „șarpe” este unul dintre cele mai vesele evenimente, care se organizează în săptămâna Festivalului Recoltei Onam, în lunile august și septembrie.

Fără îndoială, aceasta este cea mai importantă sărbătoare din Kerala și una dintre cele mai faimoase din India. Festivalul și expunerea icoanei din Kerala strânge anual milioane de turiști, iar paradele de ambarcațiuni „șarpe” numite și „Palliyodams” strâng pe malurile râurilor miii de curioși. Cursa de ambarcațiuni Aranmula este organizată anual, de obicei, în timpul lunii august sau septembrie, și face parte din Festivalul Templului Aranmula.

Ambarcațiunea șarpe

Sunt ambarcațiuni din lemn de mari dimeniuni, care și-au primit numele datorită formei lunguiețe, cu pupa arcuită, precum capul unui șarpe, pregătit de atac. O astfel de ambarcațiune are aproximativ 100 de metri lungime și poate susține o chipă de peste 100 de vâslași. În timpul festivalului, vâslașii poartă costume tradiționale, unii dintre ei fiind înveliți cu un material alb, doar de la brâu un jos. Pentru parada din mijlocul festivalului, ambarcațiunile sunt împodobite cu mătase și umbrele de aur strălucitoare, și sunt mânuite de vâslași prin mișcări line, grațioase, precum ale unui șarpe.

Legenda bărcilor șarpe

Conform legendei, niște prirați au jefuit o barcă mică, cu care localnicii transportau ofrande la templu Krishna. În noaptea furtului, Domnul Krishna a apărut în visele credincioșilor săi, pe care i-a sfătuit să construiască bărci mult mai mari, care să poată fi mânute de 150 de vâslași profesioniști. Aceste bărci le-ar oferi siguranța de care au nevoie, întrucât vor putea aluneca mai repede pe apă și depăși orice barcă de pirat. Așa au fost concepute bărcile „Chundan” sau bărcile șarpe, care de-a lungul timpului s-au înmulțit, fiind concepute în diferite măriumi, dar cu aceeași formă.

Bărcile sunt construite de specialiști, după anumite tehnici, transmise generație după generație. Ele sunt construite manual, iar lansarea noii construcții este transformată în eveniment. Toți credincioșii satului și sute de curioși se strâng pe malul lacului pentru a-i vedea performanțele noii ambarcațiuni șarpe. Localnicii care dețin o astfel de ambarcațiune sunt extrem de mândri și apreciați în societate, fiind un semn de îndemânare și bună gospodărire.

Gina Rotaru

www.flickriver.com

Publicat in: februarie 2013
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement