Skuldelev, corăbiile vikinge care au uimit lumea

Home « Ambarcatiuni « Cu vele

Vikingii au dominat jumătatea nordică a Europei între anii 800-1050, având o însemnată importantă pentru întreagă istorie a Europei. Unele dintre cele mai impunătoare urme ale vikingilor se găsesc în Danemarca, mai precis la Roskilde, unde pot fi admirate corăbiile vikinge Skuldelev, aflate în celebrul Muzeu Viking Ship (Muzeul Corăbiilor Vikinge), muzeu dedicat în totalitate conservării vaselor și corăbiilor din epocile străvechi.

Corăbiile vikinge Skuldelev sunt cele mai importante și reprezintă principală atracție a muzeului. Conform datelor istorice, în secolul XI vikingii au întemeiat un baraj pentru a proteja golful (fiordul) Roskilde, capitală de atunci a Danemarcai, împotrivă atacurilor de pe mare. Cele cinci nave au fost sabordate în așa fel încât să formeze un baraj în Peberrende, un canal în Roskilde, în apropiere de Skuldelev. De aceea, aceste corăbii sunt cunoscute în prezent drept corăbiile din Skuldelev.

Muzeul Corăbiilor Vikinge

Scopul principal al acestui muzeu este să scoată în evidența caracterisiticile corăbiilor și faptul că unele dintre acestea încă se păstrează, modificările aduse corăbiilor și vapoarelor moderne nefiind semnificative, astfel încât încearcă să reconstruiască și să aducă la viață o parte din istorie. Colecția de corăbii de la Muzeul Viking Ship este în continuă creștere, în momentul de față având 40 de exponate, unele datând încă din anul 1000.

Prima corabie, Skuledev 1, mai este numită „The ocean-going trader” în traducere „Comerciantul de pe ocean”, și a fost construită în nordul Norvegiei din lemn de pin și stejar, fiind o corabie de tipul knarr. A fost construită în anul 1030, iar formă să robustă îi oferă capacitatea de a înfrunta problemele din timpul navigării, precum și posibilitatea de a transporta o cantitate foarte mare de marfă, de aceea a fost folosită pentru comerț. Conform tradiției nordice, corabia a fost echipată cu o singură velă pătrată. Corabia a fost reconstituită între anii 1999-2000, sub numele de Ottar, putând fi admirată la Muzeul Viking Ship.

Skuledev 2, din lemn de stejar

Cea de a două corabie, Skuledev 2, a făcut parte din barieră construită în Roskilde, fiind încărcată cu pietre și scufundată. Această a fost o corabie foarte lungă ( 30 m), de război, iar analizele arheologilor au demonstrat că a fost construită în Dublin, Irlanda. A fost construită din lemn de stejar și a avut la bord un echipaj de aproximativ 70 de războinici. Vikingii au ajuns în Irlanda în anul 800 și au înălțat numeroase fortificații. Formă ascuțită a corăbiei oferă posibilitatea atingerii unei viteze mult mai mari, iar cele 60 de vâsle fac posibilă navigarea fără ajutorul vântului.

Reconstrucția corăbiei Skuldelev 2 poartă numele „The Sea Stallion” și este expusă la Muzeul Viking Ship. Cea de a patra corabie găsită, se presupune că ar face parte din Skuldelev 2, de aceea Skuldelev 2 mai poartă numele de Skuldelev 2 - 4.

Corabia Skuldelev 3, „The Coastal Trader”, „Negustorul de pe coasta”, a fost fabricată din lemn de stejar, în Danemarca, având o lungime de aproximativ 12 m. Cea de a treia corabie este mai mică și mai eleganță decât restul corăbiilor vikinge, fiind folosită pentru transportarea și comercializarea diferitelor mărfuri. Reconstrucția acestei corăbii poartă numele „Roar Eye”.

„The Small Longship”

Skuldelev 5, supranumită „The Small Longship”, a fost construită în Danemarca, având o lungime de aproximativ 17 m. Pentru construirea să a fost folosit lemn de stejar, frasin și arin. Este un mic vas de război, cu 13 perechi de vâsle, iar echipajul sau ar fi avut 30 de membrii, fiind ideală pentru explorarea coastelor daneze. Reconstrucția poartă numele Helge Ask, și poate fi văzută la Muzeul Corăbiilor Vikinge.

Ultima corabie găsită, Skuldelev 6, a fost construită din lemn de pin, stejar și mesteacăn, având o lungime de aproximativ 11m. Era supranumită a€œThe Fishing Vessel”, deoarece era folosită pentru pescuit, dar și pentru vânătoarea de balene. Arheologii mărini sunt de părere că această corabie a fost construită în anul 1027 în partea de vest a Norvegiei și este cea mai mică dintre toate. Reconstrucția vasului poartă numele Kraka Fyr, și poate fi admirată la Muzeul Viking Ship.

Muzeul Corăbiilor Vikinge oferă vizitatorilor oportunitatea de a explora o lume regăsită, lumea vikingilor, deoarece, pe lângă vasele conservate aici, sunt expuse comori și alte obiecte tradiționale confecționate de pricepuții meșteșugări vikingi.

Foto: nl.wikipedia.org

Publicat in: decembrie 2012
Etichete pentru acest articol: ambarcatiuni, corabii vikinge, Muzeul Viking Ship, skuldelev
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement