USS Nimitz: nava de război unică în lume

Home « Ambarcatiuni « Cu Motor

Numit după Chester Nimitz W. - amiral al flotei Pacific Marina din Statele Unite - Nimitz USS este unul din cele mai mari portavioane din lume și prima ambarcațiune ce urmează să fie lansată în clasa Nimitz a navelor de război. Oficial, nava de război a fost pusă în serviciul activ în anul 1975. A urmat o perioadă în care a fost scoasă pe „tușă” pentru restaurare, iar acum urmează marea ei relansare. USS Nimitz (CVN-68) aparține Marinei Statelor Unite, fiind cea mai renumită nava din clasa ei. Este una dintre cele mai mari și mai longevive nave de război, unică prin caracteristicile sale.

Cea mai importantă caracteristică a lui Nimitz USS este faptul că nava de război utilizează energia nucleară pentru propulsie spre deosebire de o navă cu motoare convenționale ce folosește combustibili clasici. În afară de Nimitz USS, care este poreclit „Old Salt”, există alte nouă nave din clasa Nimitz - ultima nava a fost pusă în serviciul activ în anul 2009 - și întreaga flotă de nave de război este clasificată acum drept dintre cele mai mari unități de război din lume. Inițial clasificată ca o navă CVAN-68, nava de război a fost re-clasificată ca CVN-68, în anul 1975.

Caracteristici și Specificații

Nu poate exista niciun fel de comparație între acest portavion și orice altă navă de război care operează în vremuri contemporane. Chiar și după 30 de ani de la lansarea ei pe apă, caracteristicile navei nucleare sunt unice și singulare, chiar și atunci când o comparăm cu toate celelelalte nouă nave din flota Nimitz. Nava poate să transporte, într-o singură cursă, un echipaj de 3184 de persoane. Pe lângă ingineri, mecanici, comandanți și instructori de zbor, se regăsesc 203 pușcași marini și 366 piloți de război.

Portavionul poate atinge o viteză maximă de 31,5 noduri pe oră. Funcționează cu ajutorul a două reactoare cu apă sub presiune sau supraalimentate și de patru turbine care funcționează simultan. Ca sursă alternativă de energie, ambarcațiunea este dotată cu motoare diesel menite să funcționeze ca un sistem eficient de back-up.

Emblematică clasă Nimitz dislocă peste 1, 00000 de tone

În ceea ce privește dimensiunile, nava de război măsoară 317 metri lungime, 40.0 metri lățime și 11.9 metri pescajul. Nava nucleară are o suprafață totală de 4.5 acri (18 200 metri pătrați), în timp ce platforma de decolare măsoară 333 metri lungime și 77 de metri lățime. Spațiul destinat aeronavelor poate fi ajustat în funcție de natura misiunii pe care echipajul o desfășoară. Acesta are un stațiu nelimitat destinat muniției, un radar de detectare a inamicului și alte sisteme senzoriale de apărare.

Șantieriele navale „mame”

Emblematică Nimitz și restul flotei de nave de război moderne au fost construite de șantierul naval News Shipbuilding Newport din Virginia. Numele șantierului de construcții navale a fost schimbat ulterior cu „Northrop Grumman Ship Systems” (Sisteme de navă Northrop Grumman). Inițial, USS Nimitz a fost andocat la Stația Navală Norfolk până în anul 1987. De atunci până în 2001, Puget Sound din Washington a devenit portul de origine al navei de război.

În 2001, în urma restaurării, portavionul a fost transferat la San Diego NAS North Island. Iar, anul trecut, Nimitz a fost din nou transferat, de data aceasta în Everett, Washington. Navele de război moderne au ajutat forțele aeriene maritime ale Statelor Unite să combată și să contracareze atacurile în situații și războaie dificil de manevrat. În absența acestora, forțele armate ale țării nu ar fi putut combate atacurile și invazia inamicilor, situație ce ar fi produs un efect puternic de debilitare asupra securității globale.

Gina Rotaru

Publicat in: octombrie 2012
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement