AcquatiCo, primul submarin controlat prin Internet

Home « Ambarcatiuni « Cu Motor

Tehnologia sparge orice barieră! Invențiile nautice au atins un nivel impresionant de performanță, iar internetul începe să fie rezistența dintre toate mecanismele tehnologice nou apărute. Este și cazul unui submarin, care poate fi manevrat în timpul expediției oceanice... din fotoliu, cu ajutorul internetului. Eduardo Labarca, inginer în robotică, împreună cu echipa sa din Mountain View, California, doresc să inițieze un proiect de explorare marină on-line, cunoscut sub numele de AcquatiCo.

În cazul în care proiectul va avea finalitate, acesta va permite utilizatorilor de calculatoare de oriunde din lume să controleze un submarin oceanic, manevrându-l din confortul locuinței proprii prin internet. El va putea privi toată operațiunea datorită unei camere video implementate submarinului, ce va emite tot prin internet spre un ecran pe care utilizatorul îl va alege.

Catacteristici tehnice

Sumersibilele folosite în cadrul proiectului ar fi de tipul ROVs, de mici dimensiuni, funcționabile fără pilot, bazate pe un prototip deja construit și utilizat de în mod regulat de cercetători. Fiecare sumersibil va măsura un metru lungime și va avea o circumferință de 12 centimentri. Include o cameră de 1080p, iluminat, un senzor de poziționare și un senzor de adâncime.

Submarinele ar putea să se scufunde până la o adâncime de 122 de metri ar fi conectate printr-un fir din fibră optică de 274 metri, el fiind totodată și cablul de alimentare la o geamandura, care plutește la suprafață. Geamandura conține un acumulator de baterii, împreună cu panouri solare pentru păstrarea bateriei încărcate. Aceasta ar găzdui, de asemenea, un sistem de comunicații, care leagă ROV la internet printr-un punct de releu la țărm.

Prima expediție

Utilizatorii AcquatiCo ar putea manevra sau pur și simplu programa o sesiune de pilotare pentru submersibil, la alegere. Trebuie doar să se afle în fața unei ecran, folosind un desktop sau un ecran tactil, și să ia controlul asupra submarinului. Ele pot fi setate la expediții lungi, sau chiar la joacă subacvatică. Spunem asta pentru că îți poți strânge toți prietenii și vă puteți „alerga subacvatic” cu ajutorul sumersibilelor. De asemenea, îl poți seta să înregistreze „misiuni” sau expediții pentru a nu sta lipit de monitor.

La ora actuală, sitemul are un mic decalaj între efectuarea de comenzilor și răspunsurile submarinului, însă echipa de la Sense lucrează la această problemă. Compania are deja planuri privind prima expediție a unui singur ROV. O expediție ce ar putea să aibă loc pe Insula Robinson Crusoe (în Pacificul de Sud), Aruba sau în Golful Monterey. Eduardo speră ca întregul sistem să fie gata și pentru publicul larg în al doilea trimestru al anului viitor. Până atunci, expedițiile oceanice vor putea fi privite doar din perspectiva experților.

Gina Rotaru

Foto: gizmag.com

Publicat in: octombrie 2012
Inapoi la categoria «« Ambarcatiuni

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement